Uit een onderzoek van Amnesty International blijkt dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) allerlei soorten geavanceerd wapentuig leveren aan milities in de Jemenitische Burgeroorlog. Daarbij werden ook machinegeweren van het Waalse FN-Herstal ingezet door een Jemenitische militie. De milities worden beschuldigd “van oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen”.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zouden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) allerlei soorten wapentuig doorsluizen aan Jemenitische milities. Het gaat onder meer om pantservoertuigen, mortieren, (machine)geweren en pistolen. Die milities worden op hun beurt beschuldigd “van oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen”.

Milities gesteund door VAE

“Terwijl de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere Europese landen terecht zijn bekritiseerd vanwege hun wapenleveranties aan de coalitie, en Iran in verband is gebracht met wapenzendingen aan de Houthi’s, ligt er een nieuw en dodelijk gevaar op de loer”, zegt Patrick Wilken van Amnesty International.

“Jemen wordt in hoog tempo een veilige haven voor door de VAE gesteunde milities. Dat is een recept voor ellende voor de burgerbevolking. Er zijn al duizenden doden gevallen en miljoenen mensen staan op de rand van een hongersnood – een direct gevolg van de oorlog”, aldus Wilken.

Waalse wapens doorgesluisd

Nu blijkt dat ook Waalse machinegeweren van FN Herstal – eigendom van de Waalse overheid – werden ingezet door een militie in Jemen. Sinds 2003 gaf het Waalse gewest groen licht voor wapenleveringen ter waarde van miljoenen euro’s aan de VAE. “Uit ons onderzoek blijkt dat Minimi-machinegeweren, geproduceerd door FN Herstal, recent zijn ingezet door een militie in de strijd om de Jemenitische havenstad Hodeida”, zegt Wies De Graeve van Amnesty International Vlaanderen.

“Internationale regels wijzen duidelijk op de gevaren van afwending en doorsluizen van wapens eens ze geëxporteerd zijn en verplichten landen om dat te voorkomen. Ons land moet zich veel nauwgezetter aan die regels houden”, klinkt het.