In Nederland is een groep allochtone jongeren vrijgesproken voor de groepsverkrachting van een mentaal gehandicapte vrouw. Zowel Nederlandse als Belgische media spraken over “Nederlandse tieners”, maar uit persoonsbeschrijvingen in uittreksels van het vonnis blijkt echter dat het om allochtonen gaat.

De bal ging aan het rollen in januari vorig jaar, toen de vrouw met een verstandelijke beperking bezoek had van haar gezinsbegeleider. Haar begeleider merkte plots op dat de jonge vrouw berichten kreeg van verschillende mannen die stuurden dat ze wilden “neuken, neuken, neuken”. De begeleider verwittigde de politie, en uit het onderzoek bleek al snel dat er sprake was van seksueel misbruik.

Dwang?

Op enkele maanden tijd werd de jonge vrouw tientallen keren seksueel misbruikt door het groepje allochtonen. Ze filmden alles en dreigden ermee het beeldmateriaal op internet te verspreiden als de vrouw weigerde seks te hebben met hen of naar de politie zou stappen. Op de videobeelden is te zien hoe de jongemannen brutaal te werk gingen, en de jonge vrouw erg respectloos en neerbuigend behandelden.

Toch was er volgens de advocaten van de daders geen sprake van verkrachting. Uit het geluid dat de vrouw maakte, zou men immers niet kunnen concluderen of de vrouw het al dan niet fijn vond, zo pleitten de advocaten. Daarnaast haalden ze ook uit naar Justitie, omdat die de jongeren onterecht zou hebben vastgehouden. “Ze worden veel te makkelijk vastgezet. Ze hebben lang vastgezeten, zonder contact met hun ouders, en school gemist.”

(Lees verder onder de tweet.)

De rechtbank was van oordeel dat inderdaad niet bewezen kan worden dat er sprake is van dwang en dus verkrachting. Bijgevolg werden alle daders vrijgesproken voor verkrachting. Het had wel een moreel oordeel klaar. “Verdachten hebben geprofiteerd van de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van de vrouw. Ze hebben hier geen moment bij stilgestaan en alleen aan hun eigen gerief gedacht. De vrouw is met weinig respect behandeld. Dat is laakbaar, maar maakt het nog geen verkrachting.”

Identiteit of achtergrond van de daders werd stilgehouden door media. In de Nederlandse media werden de daders steevast “tieners” genoemd, in Het Laatste Nieuws werd zelfs gesproken van “Nederlandse tieners”. In de uittreksels van het vonnis staat echter een persoonsbeschrijving van twee van de mannen, die wel veroordeeld werden voor diefstal uit het huis van de vrouw. Daaruit blijkt dat het wel degelijk om allochtonen gaat.