Allochtone vechtersbazen Lokeren: “Politie is begonnen”

0
2471

De allochtone jongemannen die vrijdagavond met de politie op de vuist gingen in Lokeren, vinden niet dat ze zelf schuld treffen in het hele gebeuren. Op anonieme basis laten ze via VTM weten dat de politie is ‘begonnen’. De Lokerse korpschef Patrick Thienpont waarschuwt echter dat zijn agenten niet meer met zich zullen laten sollen en roept hun ouders op om verantwoordelijkheid te nemen.

Op sociale media doken eerder deze week via de Facebookpagina van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) beelden op van een vechtpartij tussen enkele politieagenten en een grote groep van allochtone jongemannen. In het schokkende filmpje is te zien hoe een handvol agenten tijdens een arrestatie omsingeld worden. Enkele omstaanders/leerkrachten trachten de gemoederen nog te bedaren, maar een paar agenten raken geïsoleerd en krijgen rake klappen. Twee agenten werden werkonbekwaam verklaard, zo bleek later.

De feiten dateren van vrijdagavond, zo liet de politie van Lokeren eerst aan SCEPTR weten. “We kregen van de directie van een school in het Lokerse een melding van een vechtpartij. Toen onze agenten ter plaatse kwamen, verliep alles aanvankelijk rustig, maar al snel werden onze medewerkers lastig gevallen”, zo luidt het. “Ze werden bespuugd, men trok aan hun kogelvrije vesten… Niet veel later stonden er 50 jongemannen tegenover onze 6 agenten en werden ze aangevallen. Twee van onze agenten zijn nu tijdelijk werkonbekwaam.” Via VTM reageren de amokmakers nu echter ook zelf.

Politie Lokeren wil dat ouders allochtone vechtersbazen optreden

‘Zij waren begonnen, en ze toonden geen respect’ zo reageren enkele van de amokmakers via VTM NIEUWS na het incident in Lokeren. “Ze begonnen ons direct te slaan en te wurgen. Die jongen (die werd gearresteerd, red.) had niets gedaan en heeft zich gewoon verdedigd. De politie heeft eerst geslaan, terwijl wij ook het bewijs hebben dat we niets hebben misdaan.”

De Lokerse politie is het daar echter grondig mee oneens. “Het is de laatste keer dat we zo soft hebben opgetreden. Wij gaan ons niet meer laten bespuwen”, zegt korpschef Patrick Thienpont aan VTM. De politieman wijst erop dat de volgende keer “legitiem geweld” zal ingezet worden als ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen. “Veel [van deze] ouders treden niet kordaat genoeg op tegen hun kinderen en nemen niet de morele moeite om hun kroost terecht te wijzen. […] Ik denk dat dat aan de cultuur ligt.”

Het parket onderzoekt de zaak intussen verder. De meerderjarige die opgepakt is riskeert 4 jaar cel voor een agent werkonbekwaam te slaan. De 2 anderen – minderjarigen – die werden opgepakt kunnen onder meer huisarrest krijgen of een cursus agressiebeheersing.