In de marge van de Berlinale – het filmfestival van Berlijn – zijn vier leden van de Junge Alternative – de jongerenafdeling van de AfD – aangevallen. De AfD’ers waren op uitnodiging van Berlinale-directeur Dieter Kosslick op het filmfestival aanwezig om een documentaire over de Holocaust te bekijken. Een van de slachtoffers was zelf joods. Volgens de slachtoffers zit het extreemlinkse Antifa achter de aanval. 

Vier jonge leden van het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) werden in Berlijn aangevallen toen zij op weg waren naar een filmvoorstelling. Twee van hen raakten lichtgewond door slagen. Een persoon moest naar het ziekenhuis. Volgens Vadim Derksen, van de AfD-jongerenorganisatie Junge Alternative, waren de daders gemaskerd en hadden zij “schijtnazi’s” geroepen.

Film over Holocaust

Een van de jongeren verscheen later met een hoofdverband bij de bioscoop. Hij beschuldigde het extreemlinkse Antifa ervan achter de aanval te zitten. Ook AfD-parlementslid Petr Bystron, die eveneens bij de bioscoop verscheen, beschuldigde Antifa.

De jongeren waren uitgenodigd door Dieter Kosslick, directeur van de Berlinale, om ‘Das Geheimarchiv im Warschauer Ghetto’ gratis te bekijken. De film beschrijft de geschiedenis van het ondergrondse archief dat in 1941 werd opgericht in het getto van Warschau. Het was bedoeld om te documenteren hoe de Joden in het getto leefden en hoe zij werden vermoord.

“Alle AfD-leden, alle leden van de Bundestag van de AfD, mogen gratis naar de bioscoop. Door mij persoonlijk uitgenodigd. Ik betaal voor elk ticket”, had Kosslick gezegd. “En als ze dan nog zeggen dat het maar vogelkak was, dan moet misschien iemand anders dan de filmmakers ingrijpen.” Daarmee zinspeelde Kosslick op een uitspraak van AfD-voorzitter Alexander Gauland, die de naziperiode als ‘vogelkak’ in de Duitse geschiedenis had omschreven.

De stunt van Kosslick leek dus in een farce te eindigen. Uiteindelijk gingen immers slechts vijf AfD’ers op de uitnodiging in. Vier van hen werden dan nog eens aangevallen, één van de slachtoffers zou bovendien joods zijn.

Frank Magnitz

Het is niet de eerste keer dat er geweld wordt gebruikt tegen AfD’ers. In januari werd deelstatelijk partijvoorzitter van de AfD-afdeling van Bremen Frank Magnitz aangevallen. Hij geraakte toen zwaargewond aan zijn hoofd.