De acteur Jussie Smollet verzon een homofobe en racistische aanval omdat hij ontevreden was met zijn loon in de televisiereeks Empire. Hij betaalde twee broers duizenden dollars om hem te slaan. Dat zegt de politiechef van Chicago.

De zwarte homoseksuele acteur Jussie Smollet werd op donderdag gearresteerd. Hij werd beschuldigd gelogen te hebben over de zogenaamd homofobe en racistische aanval op 29 januari. Volgens Eddie Johnson, de politiechef van Chicago, betaalde Smollet twee broers 3.500 dollar om hem te slaan en de aanval in scène te zetten. Dit omdat hij ontevreden was met zijn salaris in de televisieserie Empire.

“Ontevreden met salaris”

“Smollett profiteerde van de pijn en woede over racisme om zijn carrière te promoten”, zei een kwade Johnson. “Deze stunt werd georkestreerd door Smollett omdat hij ontevreden was met zijn salaris. Hij verzon een verhaal over hoe hij werd aangevallen. Wij gaven hem het voordeel van de twijfel.” Als Smollet echter veroordeeld wordt kan hij een gevangenisstraf van één tot drie jaar krijgen.

Johnson vertelde dat Smollett eerst had geprobeerd om aandacht te krijgen door zichzelf een dreigbrief met “raciale, homofobe en politieke taal” te sturen. “Toen dat niet werkte, betaalde Smollett 3.500 dollar om deze aanval op te zetten en de reputatie van Chicago door het slijk te halen”, zei de politiechef. De politie van Chicago ging echter grondig te werk. In het kader van het onderzoek werden meer dan 100 mensen geïnterviewd, beelden van meer dan 55 camera’s bekeken en meer dan 50 onderzoeksbevelen uitgevaardigd.

“MAGA-land”

Smollet werd naar eigen zeggen aangevallen door twee Trump-aanhangers. Zij zouden hem geslagen hebben en een strop om zijn hals gehangen hebben terwijl zij “dit is MAGA-land” – een verwijzing naar de slogan ‘Make America Great Again’ van president Trump – riepen. Smollet beweerde ook dat zij een onbekende chemische substantie over hem heen goten.

De twee mannen die Smollet betaalde zijn broers van Nigeriaanse afkomst en figuranten in Empire. De Osundairo-broers gaven in een mededeling mee dat ze “geen racisten zijn, niet homofoob noch anti-Trump”. “We zijn geboren en getogen in Chicago en Amerikaanse staatsburgers”, klinkt het.

Het verhaal werd gretig gedeeld door de media. Er werd een zoveelste bewijs van polarisatie en racisme in het Amerika van Trump in gezien. Het is daarenboven verre van de eerste keer dat de media breed uitpakten met een vals verhaal over een haatmisdrijf.

Trump: “Tientallen miljoenen mensen beledigd”

De Amerikaanse president Donald Trump haalde donderdag hard uit naar Smollet. “Jussie Smollet, wat met MAGA en de tientallen miljoenen mensen die je beledigd hebt met je gevaarlijke en racistische opmerkingen? MAGA”, zo tweette Trump.

De televisiezender 20th Century Fox, die Empire uitzendt, zei in een verklaring dat het de ernst van de zaak begrijpt en het juridisch proces respecteert. “We zijn de situatie aan het evalueren en we overwegen onze opties”, klinkt het.

Lees ook:

Racistische aanval tegen acteur in Chicago blijkt in scene gezet

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken