De beweging Act For Climate Justice, die oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid voor het klimaat, is een postercampagne gestart. In verschillende steden van het land kleefde men affiches op elektronische reclameborden. Daarop staat dat zo’n reclamebord evenveel energie verbruikt als drie huishoudens. Maar is dat wel waar? Het Brusselse nieuwsmedium BRUZZ zocht het uit en kwam tot de conclusie dat de bewering serieus overdreven was.

De posters werden in de nacht van 29 op 30 januari op diverse plaatsen in Brussel gehangen. Ook in Leuven, Gent, Oostende, Antwerpen, Namen en Luik zijn ze te zien. Ze roepen op om de bevoegde ministers in de verschillende regeringen rechtstreeks aan te spreken per e-mail, sms, tweet of aan de telefoon. Dat kan via de website wakeupyourministers.be.

Daarop is de contactinformatie van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), federaal minister Marie-Christine Marghem (MR), Brussels minister Céline Fremault (CDH) en Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) te grabbel gegooid. Volgens de organisatie zelf zouden al 180.000 mensen een bericht gestuurd hebben. Echter, houdt de premisse van de campagne wel steek? Verbruikt zo’n reclamebord echt drie keer zoveel als een gemiddeld huishouden in België?

Verbruik reclamebord is driemaal dat van Belgisch huishouden?

De Vlaamse overheid gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur per jaar. Dat werd bevestigd aan Bruzz door verschillende experts. In Brussel ligt dat verbruik iets lager. “Omdat hier naar verhouding meer appartementsgebouwen staan dan in Vlaanderen of Wallonië”, zegt Philippe Massart, woordvoerder van de Brusselse netbeheerder Sibelga. Daar is het verbruik gemiddeld 2.800 kilowattuur. Als we van dat laatste cijfer uitgaan, moet zo’n reclamebord dus 8.400 kilowattuur per jaar erdoor jagen. “Mij lijkt dat heel veel”, zegt professor energietechniek Philippe Lataire van de VUB. “Een huishouden verbruikt meer dan een reclamebord. Ik zou eerder zeggen dat alle reclameborden in het hele station evenveel verbruiken als drie huishoudens.”

Er zijn ook enorm veel verschillende reclameborden. “Die gaan van enorme LED-borden van 20 vierkante meter die langs de kant van de snelweg staan, tot kleine lichtbakken met een poster die alleen ’s nachts verlicht wordt. Die grootste panelen, waarvan er maar 50 in heel België zijn, verbruiken 16.000 kilowattuur per jaar, d kleinste 48 kilowattuur per jaar”, zegt Massart. Dat maakt het moeilijk om in te schatten wat de borden waarop de affiches hangen precies verbruiken. “Maar in het geval van de LED-borden die op sommige metrostations hangen, zou ik uitgaan van 1.000 tot 1.100 kilowattuur per jaar.”

Bij de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB had men de posters van Act For Climate Justice ook zien hangen. “En dus hebben wij eens nagevraagd wat die reclameborden aan energie verbruiken”, zegt woordvoerder Guy Sablon. “Dat blijkt zo’n 1.500 kilowattuur per jaar te zijn”, ongeveer half zoveel als één huishouden. Opmerkelijk: in 2016 vond ook al een actie plaats tegen de reclameborden in Brussel. Toen stond er op de affiches, die op gelijkaardige borden waren gekleefd als nu, dat ze 2.300 kilowattuur verbruiken. Dat is eveneens minder dan één huishouden.