In Oost-Syrië is de aanval ingezet op het laatste bolwerk van de Islamitische Staat (IS) in de regio. De ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) – onder Koerdische leiding – krijgen daarbij luchtsteun van de Amerikanen. Zo’n 600 IS-strijders zouden zich hebben ingegraven in het dorpje Baghouz.

De ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) – onder Koerdische leiding – hebben de aanval ingezet op Baghouz, het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Oost-Syrië. Bij deze “laatste slag” worden zij gesteund door de Amerikaanse luchtmacht. De verovering van Baghouz zou een belangrijke militaire en symbolische overwinning betekenen.

“Traag en methodisch”

Kolonel Sean Ryan, de woordvoerder van de coalitie tegen IS, zegt tegen ‘The Independent’ dat de strijd “traag en methodisch” verloopt, “omdat de vijand zich volledig heeft ingegraven en IS-strijders tegenaanvallen blijven uitvoeren”.

“We willen echter niet te ver vooruit kijken”, zegt Ryan. “Na Baghouz zullen er ook opruimingsoperaties moeten plaatsvinden en ISIS heeft opzettelijk explosieven achtergelaten om opzettelijk onschuldige burgers te doden.”

In het dorp zitten zo’n 600 jihadi’s verschanst. “Wij zien felle weerstand van de Daesh-strijders”, zegt Adnan Afrin, veldcommandant van de SDF, tegen Reuters. “De meesten zijn buitenlanders, Irakezen, Europeanen. Er zijn veel Turken. We kunnen ze horen op de walky-talkies.”

Vrouwen en kinderen van IS-strijders vluchten weg

Zo’n 300 burgers wisten dinsdag te vluchten en werden met vrachtwagens overgebracht naar een vluchtelingenkamp. Volgens de SDF de meesten van hen kinderen en vrouwen van IS-leden.

Volgens sommige berichten zouden er meer dan een dozijn burgers zijn omgekomen bij de strijd om de enclave. Zo’n 16 mensen, waaronder zeven kinderen en acht vrouwen, zouden om het leven zijn gekomen bij een Amerikaanse luchtaanval toen zij wegvluchtten van het dorp.

ADVERTENTIE