2018 was het dodelijkste jaar voor de Afghaanse burgerbevolking sinds men negen jaar geleden begon met tellen. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport. Het merendeel van de burgerdoden werd gemaakt door islamisten zoals de Taliban en Islamitische Staat, maar ook de Afghaanse regering en de NAVO maakten slachtoffers.

Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties was 2018 het dodelijkste jaar voor de burgerbevolking in Afghanistan in negen jaar tijd. Volgens het rapport van de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) zijn er vorig jaar 10.993 burgers gedood of verwond. Dat is het hoogste aantal sinds men in 2009 begon met tellen. Sinds dat jaar zijn meer dan 32.000 burgers gedood en 60.000 verwond in Afghanistan.

Meeste burgerdoden schuld van Taliban

“In totaal documenteerde UNAMA 10.993 burgerslachtoffers (3.804 doden en 7.189 gewonden), wat neerkomt op een toename van vijf procent van het totale aantal burgerslachtoffers en een toename van 11 procent van het aantal burgerslachtoffers in vergelijking met 2017”, luidt het rapport.

Volgens het rapport zijn 63 procent van de burgerdoden op het conto van islamisten te schrijven: 37 procent werd gedood door de Taliban, 20 procent door de Islamitische Staat en 6 procent door andere groeperingen. De Afghaanse regering en de NAVO zouden verantwoordelijk zijn voor 24 procent van de burgerdoden.

Terugkeer Taliban?

Net op dit moment voeren de Verenigde Staten vredesbesprekingen met de Taliban. Eind januari zou er een principe-akkoord bereikt zijn over een wapenstilstand. De betrokkenheid van de Afghaanse regering bij deze besprekingen was minimaal. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft intussen gealludeerd op een mogelijke terugtrekking van Amerikaanse troepen uit het land.

Er wordt her en der gevreesd dat een Amerikaanse terugtrekking een nieuwe strijd over de controle van het land kan ontketenen. De Taliban voerde de laatste tijd genadeloos de druk op de Afghaanse regering op.