Maar liefst 95% van alle zakkenrollers die actief zijn in en rond het Brussels openbaar vervoer, heeft de Belgische nationaliteit niet. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen opvroeg. “We mogen onze kop niet in het zand steken”, aldus Vermeulen in primeur aan SCEPTR. Kennis van daderprofiel is immers van cruciaal belang om het beleid op af te stemmen, klinkt het.

Brecht Vermeulen, Kamerlid voor N-VA, vroeg bij ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) cijfers op omtrent de nationaliteit van zakkenrollers die actief zijn in en rond het Brusselse openbaar vervoer. Vermeulen benadrukt het belang daarvan. “Meten is weten”, stelt Vermeulen. “Enkel dankzij gedetailleerde informatie kunnen de betrokken politieke overheden en veiligheidsdiensten een adequaat veiligheidsbeleid uittekenen.”

95% zakkenrollers buitenlander

De cijfers, die betrekking hebben op de periode vanaf 2008 tot en met het eerste trimester van 2018, zijn op z’n zachtst gezegd merkwaardig te noemen. Amper 5% van de zakkenrollers die hun criminele activiteiten in en rond het Brussels openbaar vervoer uitvoeren, blijkt de Belgische nationaliteit te bezitten. Zo’n 95% van de zakkenrollers in en rond het Brussels openbaar vervoer is dus een buitenlander.

Daders zonder Belgische nationaliteit worden opgedeeld in drie groepen. De grootste groep zijn vreemdelingen die afkomstig zijn van buiten de EU. Zij vertegenwoordigen bijna 46% van de zakkenrollers op het Brussels openbaar vervoer. In 43% van de gevallen gaat het over inwoners uit de Europese unie en de overige 5,9% zijn afkomstig van Europese landen die geen lid zijn van de EU, zoals bijvoorbeeld Albanië.

De problemen met transmigranten in het Noordstation in Brussel, een van de belangrijke hubs van openbaar vervoer in Brussel, zijn bekend.”

Hoeveel van de buitenlandse zakkenrollers illegaal in ons land verblijft, is niet duidelijk. Onaanvaardbaar, vindt Vermeulen. Hij wijst op het feit dat illegale transitmigranten nu al ruime tijd Brussel onveilig maken, en zij er dus naar alle waarschijnlijkheid ook een significant aandeel zullen hebben in zakkenrollerij. “De problemen met transmigranten in het Noordstation in Brussel, een van de belangrijke hubs van openbaar vervoer in Brussel, zijn bekend.”

Lees ook:

De Lijn bedient station Brussel-Noord niet meer vanwege illegalen

Illegalen slaan 4 agenten gewond in Brussels noordstation