De Belgische douanediensten hebben vorige week een flinke vondst gedaan in de Antwerpse haven. Het gaat om maar liefst 273 kilogram cocaïne, goed voor een straatwaarde van circa 14 miljoen euro. Dat brengt het Antwerpse parket aan BELGA. Het nieuws komt er nadat eerder deze week nog een wagen werd aangehouden in Antwerpen met enkele kilo’s ‘coke’.

Op woensdag 6 februari troffen de douanediensten in een container op een schip aan kaai 212 een cocaïnelading van 273 kilogram aan. De boot kwam overvaren vanuit Suriname, in Zuid-Amerika. De lading kwam aan het licht door een eerder uitgevoerde risicoanalyse waardoor sommige containers dienen te worden opengemaakt. Het onderzoek naar de betrokkenen en de herkomst van de drugs loopt nog momenteel.

 Antwerpen cocaïne-hoofdstad

Medio 2017 werd het douaneteam in de Antwerpse haven verantwoordelijk voor het opsporen van ‘coke’ nog verdubbeld in omvang. De antidrugsspeurders kregen er zo 9 extra collega’s bij, goed voor een totaal van 18. Nog eens 25 mensen werden aangenomen in een ondersteunende rol.

Dat blijkt geen overbodige luxe. Monsterladingen cocaïne, bestemd voor de Europese markt, worden zo geregeld aangetroffen, ook in de uitvoerhaven van Paramaribo, Suriname. In december 2016 werd bericht dat de haven van Antwerpen de grootste invoerhaven voor cocaïne in Europa zou zijn. Eerder deze week vonden de veiligheidsdiensten bij een internationale politie- en douaneactie in Antwerpen nog 3 kilogram cocaïne, verborgen in een wagen met Franse nummerplaat. Ook de Oosters-christelijke bende verbonden aan Melikan Kucam die gisteren werd opgerold, zou ‘sosa’ hebben verhandeld vanuit de haven van Antwerpen.