Zeker 27 leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de zuidoostelijke provincie Sistan en Beloetsjistan. De aanval werd opgeëist door een salafistische terreurgroep.

In de Iraanse provincie Sistan en Beloetsjistan, in het zuidoosten van het land, zijn zeker 27 leden van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen bij een zelfmoordaanslag. Er vielen zeker 13 gewonden. Een met explosieven gevulde auto reed in op een bus waarin de troepen vervoerd werden. De salafistische terreurgroep Jaish ul-Adl eiste de aanval op. De groepering voerde in de afgelopen decennia al een aantal aanvallen uit tegen het Iraanse leger en de Revolutionaire Garde.

Soennitische minderheid

“Het is zeker dat een aantal leden van de Garde in de aanval van vanavond in Sistan en Beloetsjistan de marteldood stierven, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen of alle bewakers in de bus dood zijn of niet”, zei woordvoerder van de Garde generaal Ramezan Sharif.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif wees intussen met beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten. Op dit moment vindt in het Poolse Warschau een conferentie plaats over het Midden-Oosten. Iran was niet uitgenodigd en landen zoals Libanon boycotten de top uit solidariteit met Teheran.

Is het geen toeval dat Iran wordt getroffen door terreur op de dag dat Warschau-Circus begint? Vooral wanneer cohorten van dezelfde terroristen het toejuichen vanuit de straten van Warschau en het ondersteunen met twitterbots? De VS lijkt altijd dezelfde verkeerde keuzes te maken, maar verwacht andere resultaten”, schrijft Zarif op Twitter.

Sistan en Beloetsjistan is de armste en minst ontwikkelde provincie van Iran. De meerderheid van de bevolking van de provincie is soennitisch, terwijl Iran een sjiitische meerderheid heeft. Sommige politieke groeperingen in de provincie beweren dat zij gediscrimineerd worden door Teheran.

Parallelle staat binnen Iran

De Revolutionaire Garde (IRGC) wordt beschouwd als de meest machtige interne en externe veiligheidsdienst van Iran. De IRGC vormt een parallelle staatsstructuur in Iran en speelt een rol in veel verschillende domeinen van de Iraanse maatschappij. Naast het militaire en politionele aspect speelt de IRGC ook een grote sociale, politieke en economische rol.

De IRGC wordt ook ingezet in buitenlandse conflicten, zoals in de Syrische oorlog. Ook was de IRGC verantwoordelijk voor de training van sjiitische milities zoals de Libanese Hezbollah.