Zweden werd deze week opgeschrikt door een golf van bomgeweld. Op dinsdag en woensdag werden op 24 uur tijd vier explosies geregistreerd in de steden Värnamo, Stockholm, Landskrona en Göteborg. Het geweld kadert naar alle waarschijnlijkheid in een bendeoorlog.

Op dinsdag en woensdag telden de Zweedse ordediensten vier explosies over geheel Zweden. Zo werd de politie dinsdagmorgen gewaarschuwd voor een explosie bij een gezinswoning in Värnamo. De ontploffing was zeer krachtig en blies een volledige deur weg. Het is de tweede bomaanslag dit jaar in de stad.

Vier explosies op 24 uur tijd

In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd de politie om tien uur ‘s avonds opgeroepen nadat een luide explosie gehoord werd bij een flatgebouw. Bij deze bomaanslag leek een pizzeria het doelwit. Er was grote materiële schade. In Göteborg was een andere pizzeria een paar uur later eveneens het doelwit van een explosief. In verband met die zaak zouden reeds vier personen gearresteerd zijn.

De vierde explosie vond plaats in een flatgebouw in Landskrona. Ook hier was er aanzienlijke materiële schade. De explosie was zo krachtig dat de ramen van een gebouw aan de overkant sneuvelden. Het is de vierde explosie in Landskrona in een maand tijd.

Allochtone bendeoorlog

Zweden wordt al jaren geteisterd door een golf van bomaanslagen die voornamelijk het werk zijn van criminele allochtone bendes. Granaten en explosieven zijn veelgebruikte wapens in die bendeoorlogen. De afgelopen jaren kende de Vlaamse stad Antwerpen gelijkaardige incidenten in een escalerende drugsoorlog.

In 2017 werden er 211 explosieve incidenten aan de Zweedse politie gemeld. Voor 2018 zijn nog geen statistieken beschikbaar. In de beruchte stad Malmö alleen al werden er vorig jaar rond de 40 ontploffingen geteld.