Ook dit jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee inzake energie. Er komen aangepaste regels en ook de premies inzake renovatie en zelf opgewerkte groene energie worden verkleind. En in juli dit jaar wordt de digitale energiemeter geïntroduceerd. Die wordt via uitrol verplicht en verrekend in de energiefacturen. Ook de verbonden ‘apps’ zijn zelf te betalen. Maar dat is “broodnodig”, zo liet oud-Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) reeds weten, die inmiddels burgemeester is in Oostende en werd vervangen door voormalig Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld). VREG en energievergelijker mijnenergie.be berekenden echter de meerkost: En dat gaat al snel over 25 EUR per jaar. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Tegen eind 2022 moet 1 op 3 huishoudens uitgerust zijn met de nieuwe digitale energiemeter (circa 1,6 miljoen meters in totaal). De hele uitrol zal over 15 jaar gespreid worden. En dit jaar moeten alle huizen die worden gebouwd of verbouwd, worden uitgerust met de nieuwe meter. Maar dat brengt allerlei kosten met zich mee.

Prijs van digitale energiemeter in factuur verwerkt

De digitale meter uitrollen is de verantwoordelijkheid van Eandis en Infrax, maar de kost komt op de nek van de gebruikers. Energieregulator VREG becijferde dat de digitale energiemeter een gemiddeld gezin jaarlijks 16,36 euro méér zal kosten voor elektriciteit en 11,59 euro méér voor aardgas. Dit bij een uitrol over twintig jaar.
Maar digitale meters zijn ook “broodnodig”, aldus Tommelein in april 2018. Door deze meter moet het eenvoudiger worden om de energieoverslag te maken van centraal gegenereerde naar lokaal opgewekte energie. Men zal zo de meterstanden online kunnen opvragen en door middel van apps het verbruik van individuele apparaten bijhouden en ze zelfs kunnen bedienen vanop afstand. Hierdoor moet dan weer het verbruik dalen en dus ook de kost voor de consument. Maar die apps zijn nog niet af en moet je tevens zelf kopen.
Rond 2034 moet de volledige uitrol zijn afgerond.