De Iraanse hoofdstad Teheran heeft het wandelen met honden verboden in de openbare ruimte. Dat schrijft BBC News. De stad probeert al langer het bezit van honden te ontmoedigen. Honden worden door de islamitische autoriteiten van Iran als ‘onrein’ beschouwd.

“We hebben toestemming gekregen van het Openbaar Ministerie in Teheran en zullen maatregelen nemen tegen mensen die met honden in openbare ruimten, zoals parken, lopen”, zegt Hossein Rahimi, hoofd van de politie van Teheran.

Honden ‘onrein’ volgens islamitische autoriteiten

Met een hond in de auto rondrijden wordt eveneens verboden. “Het is verboden om honden rond te rijden in auto’s en als dit wordt geobserveerd, zullen er serieuze politieacties worden ondernomen tegen de auto-eigenaren in kwestie”, zegt Rahimi.

Volgens Rahimi zorgen honden voor “angst en bezorgdheid” bij delen van de bevolking. Het bezitten van honden als huisdieren is sinds de Islamitische revolutie van 1979 omstreden in Iran. In 2010 kwam er al een verbod op advertenties voor huisdieren. De islamitische autoriteiten van het land beschouwen de dieren als ‘onrein’. Daarnaast wordt het dier door hen gezien als een symbool van het pro-westerse beleid van de verjaagde sjah.