“Wallonië blijft alleen overeind dankzij geldstromen uit Europa en Vlaanderen”, dat is de opvallende boodschap van Philippe Destatte, ex-kabinetschef van oud-minister van Wetenschapsbeleid Jean-Maurice Dehousse (PS) en huidige directeur van de Waalse denktank Institut Jules Destréein L’Echo vorige week. De uitspraken voeden oproepen om het communautaire en een nieuwe staatshervorming opnieuw op tafel te leggen in onder meer Knack en het Vlaamsgezinde magazine ‘t Pallieterke.

“De Walen leven niet behoorlijk. Als we de jaarlijkse uitgaven van gezinnen in Wallonië en Vlaanderen vergelijken, merken we zo’n 15 procentpunt verschil. Voor uitgaven aan kleding en schoenen, meubels, cultuur, vrije tijd en opleiding per inwoner komt Wallonië telkens een heel eind achter Vlaanderen”, zo schrijft Destatte. “Alleen aan tabak en alcohol geven de Walen meer uit dan de Vlamingen.”

En dat zijn niet de enige bemerkingen van Destatte, die als historicus een en ander rond Waalse en Belgische geschiedenis in perspectief kan plaatsen. “Wallonië slaagt er maar niet in recht te krabbelen. Er worden al jaren buitengewone inspanningen geleverd, maar het Waalse bruto binnenlands product per inwoner vertoont geen teken van leven, alle maatregelen ten spijt. Als we België gelijkstellen aan 100, zat Wallonië in 1995 op 73,5 en in 2006 op 72,7″, zo klinkt het hard maar waarachtig in L’Echo en ook in De Tijd vertaald. “De verschillende versies van het Toekomstcontract voor Wallonië, de Marshallplannen, de 12 miljard euro die we van de Europese structuur- en investeringsfondsen hebben gekregen. Het heeft allemaal niets geholpen. Wallonië kan zich alleen overeind houden dankzij de geldstromen vanuit Europa en Vlaanderen.” Ook het aantal vroegtijdige schoolverlaters (6,8% in Vlaanderen, 10,3% in Wallonië) of de prevalentie van jongerenwerkloosheid is in Wallonië een pak groter (14% in Vlaanderen, en maar liefst 29% in Wallonië).

Maken tegenstellingen Vlaanderen-Wallonië staatshervorming onvermijdbaar?

Volgens ‘senior writer’ Ewald Pironet (Knack) illustreren deze cijfers en feiten hoe beroerd Wallonië eraan toe is en moet deze tegenstelling zich vroeg of laat wreken. “De puinhoop is groot, de bereidheid tot diepgaande structurele ingrepen veel minder”, zo schrijft Pironet in Knack. “[Maar] ook al willen de meeste politici en politieke analisten er vandaag niet van horen[:] Als het communautaire geen rol speelt vóór de verkiezingen, dan onvermijdelijk erna.En als het van Destatte afhangt zal een nieuwe staatshervorming Wallonië zelfvoorzienend maken terwijl een evenwicht gezocht wordt tussen “de bedrijfswereld, die waarde creëert, en de publieke sector, die dat niet doet.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook Karl Van Camp, hoofdredacteur van ‘t Pallieterke roept op tot een staatshervorming waarbij de sociale zekerheid wordt gesplitst. “Vlaanderen pompt elk jaar tussen 12 en 16 miljard euro in de bodemloze putten van Wallonië. Met goedkeuring van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen”, luidt het. “En wie wil meeregeren, zoals N-VA, dient alle eisen over de transfers in te slikken”. Maar volgens Van Camp is dit onhoudbaar en dienen “Vlamingen […] die het been stijf houden” te sturen naar een nieuwe hervorming.