Louis Verbeke, voormalig topadvocaat en voorzitter bij de Vlerick Management School, hekelt de transfers naar Wallonië. “Vlaanderen transfereert zijn economie kapot”, laat hij in weekblad Trends optekenen.

Verbeke, doctor in de Rechten, pleit voor een afzonderlijke Vlaamse en Franstalige rechterlijke macht. De reden? Justitie heeft volgens hem een Vlaams en een Franstalig gezicht. “Vlaamse juristen zijn eerder pragmatisch en minder gehecht aan heilige principes en lange debatten, die de Latijnse wereld zo graag voert. Het Vlaamse rechtssysteem zou sneller en efficiënter kunnen zijn, zoals in Nederland”, stelt hij tegenover Trends.

Een probleem voor Brussel levert dat volgens hem niet op. Franstalige ondernemers kiezen – in dat scenario – immers ook voor Vlaamse efficiëntie. “Ik ben het trouwens beu dat het argument Brussel telkens weer de rem is voor meer Vlaamse autonomie. Raken we Brussel kwijt als we van Vlaanderen een onafhankelijke of confederale deelstaat maken? We zijn het al kwijt”, klinkt het.

“Vlaanderen transfereert zijn economie kapot”

Een ander heikel punt betreffen de transfers van Vlaanderen naar Franstalig België. “Vlaanderen staat voor enorme uitdagingen, maar het transfereert jaarlijks nog 7 miljard euro naar Wallonië en draagt de volledige last van de staatsschuld. Samen 15 miljard euro. Dat is veel meer dan de transfer van West- naar Oost-Duitsland”, laat Verbeke in Trends optekenen. “Vlaanderen transfereert zijn economie kapot”, klinkt het.