“Wat een vooringenomen avondradio.” Aan het woord is Kamerlid Theo Francken (N-VA). Die luisterde met weinig enthousiasme gisterenavond naar Radio 1 waar reporter Michiel Vos vol lof en enthousiasme sprak over de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS: de linkse Nancy Pelosi (Dem.). Pittig detail: Michiel Vos is de schoonzoon van Pelosi. “Kan dat allemaal deontologisch?”, vroeg Francken zich af op Twitter samen met vele andere Twitter-gebruikers. De VRT zelf ziet er echter geen graten in. “Hij geeft genuanceerde berichtgeving”, klonk het verdedigend via Het Nieuwsblad donderdagavond.

De VRT wordt opnieuw beschuldigd van al te linkse verslaggeving te brengen. Nancy Pelosi, een vooraanstaande politica van de Amerikaanse Democraten werd recent voorgedragen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Dit nu de Democraten er de meerderheid uitmaken na de recente verkiezingen in Amerika. En dat is goed nieuws volgens Michiel Vos, die voor de VRT en het Nederlandse NOS rapporteert over de VS. Hij sprak bejubelend over de benoeming van de linkse Pelosi en noemde de Republikeinen als de partij voor “grijze, blanke mannen in pak” en de Democraten als “vrouwelijker, jonger en kleurrijker”. Al snel klonk er echter tegengeluid. “Wat een vooringenomen avondradio”, aldus de populaire ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken via Twitter. “Michiel Vos [was] lyrisch over nakende verkiezing van Nancy Pelosi als ‘speaker of the House’. Dat is zijn schoonmoeder. Kan dat allemaal deontologisch?” Ook onder meer ‘senior writer’ bij De Morgen Joël De Ceulaer vroeg zich hetzelfde af.

VRT: “Vos vertelt ook over hoe groot deel van Amerika tegen Pelosi is”

Bij de VRT zien ze echter geen graten in de ophefmakende zaak. VRT-woordvoerder Hans Van Goethem verzekert in Het Nieuwsblad dat alle deontologische regels nageleefd zijn. “Michiel Vos maakt er nooit een geheim van dat hij getrouwd is met Alexandra Pelosi, de dochter van Nancy Pelosi. Hij verduidelijkt die context elke keer weer tijdens een interview over de Amerikaanse politiek en dat gebeurde deze ochtend op Radio 1 ook”, aldus Van Goethem donderdag. Sterker nog: de familiale verbinding zou een voordeel moeten zijn omdat de VRT zo toegang verkrijgt die anders niet mogelijk is. En “hij is heel duidelijk over de keerzijde van de medaille voor Pelosi, over het feit dat een groot deel van Amerika tegen haar is. Hij geeft genuanceerde berichtgeving, waardoor er voor ons geen redenen zijn om zijn positie als Amerikakenner in twijfel te trekken.”

De bias aanwezig bij Vos was nochtans volgens velen gisterenochtend duidelijk op de radio hoorbaar. Over de inauguratie van de nieuwe leden van het Huis zei hij het volgende: “Je zag duidelijk dat de Democratische Partij vrouwelijker, jonger en kleurrijker is geworden. De Republikeinse Partij toont het verdeelde Amerika en bestaat voor een groot deel uit grijze, blanke mannen in pak.”

(Lees verder onder de tweet.)

Het is niet de eerste maal dat de VRT onder vuur komt te liggen. Na de aanstelling van Jihad Van Puymbroeck als nieuwe redacteur sociale media begin vorig jaar, borrelde evenzeer flink wat kritiek op vanwege van Puymbroecks politieke banden met Groen en de linkse vzw Kif Kif en eerdere anti-rechtse uitingen. Ook toen liet de woordvoerder van de VRT weten dat omdat Van Puymbroeck “geen deel uit[maakt] van een politieke of duidingsredactie [de aanstelling] geheel in lijn met onze deontologische code was. En nog in 2016 waarschuwde mediaregulator VRM de VRT voor “partijdige en onevenwichtige berichtgeving” met betrekking tot een aflevering van het commentaarprogramma De Afspraak die het Vlaams Belang benadeelde. Dit in context van de affaire rond Zakia Belkhiri, de moslima die met hoofddoek een selfie nam op een Vlaams-Belang-betoging met kopstuk Filip Dewinter, maar later bleek meerdere antisemitische uitspraken gedaan te hebben. Ook toen was de VRT het “in alle beleefdheid oneens” met de kritiek.