In Antwerpen heeft het rechtse Vlaams Belang deze voormiddag de verkiesbare plaatsen voorgesteld op haar lijsten voor de Kamer en het Vlaamse parlement. Er worden veel nieuwe gezichten gelanceerd, naast enkele ‘vaste waarden’ zoals Filip Dewinter en Anke Van dermeersch. Onder meer jongerenvoorzitter Bart Claes, oud-directeur Reccino Van Lommel en Europees medewerkster Ellen Samyn krijgen een verkiesbare plaats. Oudgediende Jan Penris komt niet meer prominent op. De partij gelooft evenwel in een groot succes in mei. “De mensen zijn de leugens van De Wever beu”, zo liet Dewinter SCEPTR optekenen. Hij zal van plaats ruilen met partijvoorzitter Van Grieken en de lijst voor het Vlaams Parlement trekken. “Wij willen het socialisme écht afblokken. De kiezer kan nu de ongeloofwaardigheid van De Wever afstraffen.”

“De grote strategie van De Wever ligt er nu toch wel compleet”, voegt ook Van Grieken toe. Dit naar aanleiding van de plannen van N-VA-voorzitter Bart De Wever om Vlaams minister-president te worden en diens coalitie in Antwerpen met de socialisten. “Communautair nul, sociaal-economisch een grote teleurstelling en wie naar migratie kijkt ziet ook weinig beter. En men wil nu een zoveelste front openen, op onderwijs. Men probeert toch maar weer iets te vinden, om toch maar iets te kunnen presenteren aan de kiezer.” Het Vlaams Belang vertrouwt in de teleurgestelde N-VA-kiezer en rekent op 4 zekere zetels in het Vlaams Parlement en minstens 3 in de Kamer wat de Antwerpse kieskring betreft. Dit op basis van het provincieresultaat afgelopen oktober (14,21%). Voor elk niveau zou er ook één strijdzetel moeten inzitten. En om die zetels te vullen wordt vooral ‘jong geweld’ gepresenteerd.

Federale lijst: Enkel jonge mensen

Inzake het federale parlement zal zoals reeds geweten voorzitter Van Grieken het voortouw nemen als lijsttrekker. Ellen Samyn (38) zal als vrouw de tweede plaats innemen. “Ellen is gepokt en gemazeld in de Vlaamse Beweging”, zo duidt Van Grieken tijdens de persconferentie. “En zij zal als dusdanig de nodige communautaire aandacht aan de dag leggen.” Samyn heeft professionele ervaring als medewerker van Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang), maar werkte hiervoor ook in de Kamer en op het nationaal partijsecretariaat.

Foto: SCEPTR. Tom Van Grieken: "De grote strategie van De Wever ligt er nu toch wel compleet"
Foto: SCEPTR. Tom Van Grieken: “De grote strategie van De Wever ligt er nu toch wel compleet”

Turnhoutse sterkhouder Reccino Van Lommel zal op de derde plaats komen te staan. De handelsingenieur (UHasselt) behaalde tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout nog 17,5% procent van de stemmen in zijn stad. En “de andere partijen moesten een monstercoalitie vormen om Van Lommel en het Vlaams Belang buiten te houden”, looft Van Grieken. Van Lommel wil nu een gelijkaardig resultaat behalen op federaal niveau.

Oud-jongerenvoorzitter en momenteel grafisch medewerker voor de partij Hans Verreyt krijgt als vierde de strijdplaats. “Hans is een politiek beest, hij ademt politiek dag in dag uit”, klinkt het nog uit de mond van de voorzitter. Verreyt is momenteel tevens de Vlaams Belang-fractieleider in Boom “waar we ook een niet slecht kiesresultaat konden neerzetten in oktober (13,43%, red.)”.

Vlaams parlement: Oudgedienden trekken, Claes en van Rooy volgen

Filip Dewinter (56) gelooft ook in 4 Vlaams Parlement-zetels voor zijn partij in kieskring Antwerpen. Hij zal die lijst trekken. “De provinciale verkiezingen aflopen oktober zijn wat ons betreft de beste kiespeiling mogelijk. Met die 14,2% hopen we zeker 4 zetels binnen te halen.” Oudgediende Anke Van dermeersch (46 en momenteel senator voor het Vlaams Belang) zal de tweede plaats opnemen. “Zij is politica sinds 2003, onze fractieleider in de senaat en tevens gemeenteraadslid in Antwerpen. Haar strijd als vrouw tegen de islamisering [is ieder bekend]”

Op de derde plaats komt nieuwkomer Bart Claes (29). Claes is momenteel jongerenvoorzitter voor de partij, maar ook verantwoordelijk voor de succesvolle sociale mediastrategie van de rechtse partij. Sam van Rooy zal de vierde plaats opnemen. Van Rooy was vroeger actief op de studiedienst van de partij en is momenteel medewerker en woordvoerder van Dewinter. Hiernaast is hij ook actief als publicist en auteur en had hij in het verleden een korte profcarrière als wielrenner. De vijfde strijdplaats wordt ingenomen door provincieraadslid Wim Verheyden (51) die werkzaam is in de farmacie. Hij leidt al 11 jaar de Vlaams Belang-afdeling van Klein Brabant en is fractieleider in Bornem.

Opvallend: Oudgediende Jan Penris, momenteel Kamerlid voor het Vlaams Belang, zal geen verkiesbare plaats opnemen. “Ik kom nog symbolisch op”, vertrouwt Penris lachend SCEPTR toe. “Ik ben opvolger van de opvolger.”

(Lees verder onder de foto.)

V.l.n.r. Wim Verheyden, Sam Van Rooy, Ellen Samyn, Tom Van Grieken, Anke Van dermeersch, Filip Dewinter, Bart Claes, Reccino Van Lommel en Hans Verreyt.
Foto: SCEPTR. V.l.n.r. Wim Verheyden, Sam van Rooy, Ellen Samyn, Tom Van Grieken, Anke Van dermeersch, Filip Dewinter, Bart Claes, Reccino Van Lommel en Hans Verreyt.

Dewinter over Kucam-affaire: “Francken heeft van een systeem gebruik gemaakt om er electoraal beter van te worden”

Tijdens de vragenronde was ook even tijd voor de actualiteit. Specifiek werd de Kucam-affaire behandeld. “Was Theo Francken op de hoogte, en zo ja, waarom heeft hij dan geen klacht neergelegd?”, zo vroeg Van Grieken aan de aanwezige pers omtrent de humanitaire visa die frauduleus zouden zijn uitgedeeld aan christenen uit het Midden-Oosten tegen betaling. “Ik stel vast dat andere politici wel klacht hebben neergelegd.”

Ook Dewinter stelt zich vragen bij de gang van zaken. Hij bezocht meermaals christengemeenschappen in het Midden-Oosten. “Zij zeggen mij ook: ‘U moet ons niet helpen met humanitaire visa, wij willen hulp hier. Om onze gemeenschappen te beveiligen, onze kerken te onderhouden…’ Velen van hen die hier zijn, willen nu ook terug”, zo bedenkt Dewinter. “Humanitaire visa zijn te vaak een voorwerp geweest voor politiek cliëntelisme en electoralisme. Dat een staatssecretaris daar nagenoeg alleen over beslist, is niet gezond. En dat Francken al langer op een weinig transparante manier hiermee omging, staat al langer vast. Dus dit verbaast mij niet. Francken heeft van een systeem gebruik gemaakt om er electoraal beter van te worden. Zijn aanwezigheid op feesten bij deze gemeenschappen tonen dat aan. Het systeem van humanitaire visa met discretionaire bevoegdheid voor de staatssecretaris is dan ook de kat bij de melk zetten.”

In beeld: Christenen in Bagdad: “We leven in angst”