In het gerechtelijk onderzoek naar Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die volgens bronnen van VRT-programma ‘Pano’ grof geld verdiende aan humanitaire visa, stellen voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de federale regering zich burgerlijke partij. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) zal daarnaast enkel nog aanvragen voor humanitaire visa van UNHCR (UN Refugee Agency) aanvaarden. “De poort via schimmige tussenpersonen is meteen bij mijn aantreden gesloten”, klinkt het.

Zowel een Pano-reportage als een gerechtelijk onderzoek wijzen in de richting van Melikan Kucam. Zo kwam volgens het parket “aan het licht […] dat er forse bedragen van 2.000 tot 10.000 euro worden betaald aan de verdachte (Melikan Kucam, n.v.d.r.) om mensen die zich in conflictgebieden bevinden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen”. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wees meteen Francken met de vinger. “Kucam kon blijkbaar via een connectie op het kabinet bepalen wie een humanitair visum kreeg en wie niet. Uiteraard is Francken dan politiek verantwoordelijk”, citeert BELGA de ecologist.

De Block: “Ik wil volledige klaarheid”

Bevoegd minister De Block heeft naar eigen zeggen Dienst Vreemdelingenzaken om een onderzoek verzocht. “Ik wil volledige klaarheid. Ik wil weten hoeveel van dergelijke visa zijn gevraagd en toegekend, door wie en op welke wijze”, klinkt het.

Daarnaast zullen er alleen nog maar via het VN-vluchtelingenagentschap humanitaire visa worden uitgereikt. “Mensen van de UNHCR screenen de vluchtelingen ter plaatse of ze in aanmerking komen voor een humanitair visum en selecteert ze op basis van objectieve criteria in een internationale kader. Ook ngo’s kunnen voorstellen doen, maar we moeten wel eerst zeker zijn dat hun proces correct en transparant is en dat er een goede screening van de lijsten gebeurt”, valt op haar website te lezen.

Alleen in hoogst uitzonderlijke situaties worden humanitaire visa aan de betrokkenen zelf gegeven. “De poort via schimmige tussenpersonen is meteen bij mijn aantreden gesloten”, aldus De Block.

Burgerlijke partijstelling

Naast een onderzoek stelt De Block zich ook burgerlijke partij bij het gerechtelijk onderzoek naar de visafraude. Het doel? Op de hoogte blijven en “mogelijke schade […] laten vergoeden door de schuldigen”. N-VA-Kamerlid Francken stelt zich volgens BELGA eveneens burgerlijke partij.