Turkije wil een zogenaamde ‘safe zone’ in Syrië creëren. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zou dit ervoor moeten zorgen dat de 4 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije kunnen terugkeren naar Syrië. De Syrische Koerden vrezen echter dat de plannen vooral een voorwendsel zijn om hen aan te vallen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zei op maandag dat Turkije een zogenaamde ‘safe zone’ in het noorden van Syrië wil creëren. Die ‘safe zone’ zou ervoor moeten zorgen dat de vier miljoen vluchtelingen die zich op dit moment in Turkije bevinden naar Syrië kunnen terugkeren.

‘Safe zone’

Volgens Erdogan zijn er reeds 300.000 Syriërs teruggekeerd naar gebieden die in handen zijn van rebellen die door Ankara gesteund worden. Erdogan zei te verwachten dat de ‘safe zone’ binnen een paar maanden opgezet wordt met behulp van andere landen, zoals Rusland en de Verenigde Staten. Indien dat niet lukt zou Turkije zelf een buffergebied creëren in Syrië.

Toen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vorige maand aankondigde dat hij 2.000 Amerikaanse troepen uit Syrië wil terugtrekken, zei Erdogan al dat hij met zijn Amerikaanse collega overlegd had om een ‘safe zone’ in Noord-Syrië op te richten.

Aanval tegen Koerdische YPG

Turkije wil daarbij vooral de Koerdische YPG – in de oorlog met Islamitische Staat voorzien van Amerikaanse wapens, training en logistieke steun – neutraliseren. Volgens Ankara is de groepering gelinkt aan de PKK. Bijgevolg beschouwt Turkije de Syrische Koerden als een terreurgroep. Ankara dreigt al maanden met een offensief tegen de YPG in Noord-Syrië. De YPG ziet in de Turkse plannen om een ‘safe zone’ te creëren vooral een voorwendsel voor een aanval.