Bij een zelfmoordaanslag in Syrië zijn vier Amerikanen omgekomen. In totaal vielen er 19 doden of gewonden. Het is het dodelijkste incident waar Amerikanen bij betrokken zijn, sinds hun aanwezigheid in Syrië begon. De Islamitische Staat eiste aanval op.

Een zelfmoordterrorist bracht een bomgordel tot ontploffing terwijl een groep Amerikanen een ontmoeting had met lokale militairen in een restaurant in Manbij. Bij de aanslag vielen in totaal 19 doden of gewonden. Twee Amerikaanse militairen, een Amerikaanse militaire huurling en een werknemer van het Pentagon kwam om. Drie Amerikanen geraakten gewond.

Islamitische Staat

De Islamitische Staat eiste de aanval op via hun persdienst Amaq. Op camerabeelden was een explosie op een drukke straat te zien. Kort daarna rent een kind weg van de vlammen terwijl hij zijn oren bedekt met zijn handen. Op foto’s, die in de nasleep van de aanval werden genomen, zijn lichamen en bloedsporen te zien.

Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, prees de “dappere Amerikaanse helden” die bij de aanslag omkwamen. “Onze dienstleden en hun families hebben allemaal zoveel opgeofferd voor ons land”, klinkt het. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) werd gebrieft over het incident.

Het is het dodelijkste incident waarbij Amerikanen betrokken zijn in Syrië sinds er een Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land is. Vorige maand kondigde Trump nog aan dat de Islamitische Staat verslagen was en dat de Amerikaanse troepen naar huis konden.