De IT-sector blijft sterk onderbemand. Duizenden vacatures in de sector blijven oningevuld. Werkgevers en de VDAB starten nu een proefproject waarbij men op zoek gaat naar informatici uit Marokko om hier te werk te stellen. Dat brengt De Standaard.

In de IT-sector is men nagenoeg wanhopig. De vacatures blijven opstapelen, terwijl gegadigden moeilijk te vinden zijn. De VDAB werkt nu samen met werkgeversorganisatie VOKA en technologiefederatie Agoria aan een proefproject. In samenspraak met de Marokkaanse tegenhanger van de VDAB, Anapec, wil men op zoek gaan naar informatici uit het Noord-Afrikaanse land om ze bij ons aan het werk te zetten. Men rekruteert studenten die aan de profielen voldoen waarna zij contracten krijgen van 6 maanden tot één jaar. Daarna zijn er opties om een vast contract te verkrijgen. Het Vlaams Agentschap Inburgering moet instaan voor de lessen Nederlands.

Voorlopig worden er over een tijdspanne van een jaar en half slechts 30 Marokkanen naar hier gehaald om een IT-job uit te voeren. “Dit is een proefproject”, zo zegt Bert Mons, directeur van VOKA West-Vlaanderen, in De Standaard. “Als dit goed werkt, kunnen we het snel opschalen. […] Het is vijf na twaalf. De krapte op de arbeidsmarkt is gigantisch.”

Agoria waarschuwt voor onduurzaamheid importeren IT’er uit Marokko en andere landen

Agoria, dat nochtans mee het project uitbouwt, heeft wel vraagtekens bij de duurzaamheid van zo’n arbeidsmigratie en stelt dat we in de eerste plaats IT’s in eigen land moeten zoeken. “Arbeidsmigratie alleen kan het probleem niet oplossen”, vertelt Jeroen Franssen, expert arbeidsmarkt bij de technologiefederatie, verder in De Standaard. “In Europa zijn de markten uitgevlakt, er zijn overal tekorten. Vroeger werden IT’ers aangeworven uit Roemenië, daarna uit India, maar die markten ontwikkelen zich ook intern. Daar vind je steeds minder geschikte profielen.”

Men schat dat er tegen 2030 maar liefst 55.000 digitale experts nodig zullen zijn in Vlaanderen. En IT’er word je niet zomaar. “Om basisprogrammeur te worden, moet je toch op twee jaar opleiding rekenen. En dan zijn er vaak nog extra eisen: je moet al iets kennen van je toepassingsgebied, bijvoorbeeld degezondheidssector, of een analyse kunnen uitvoeren, of grafisch sterk zijn. Zo eenvoudig is het dus niet om werkzoekenden op te leiden. Maar het zal wel moeten”, aldus nog Franssen.