Afgelopen voormiddag vond opnieuw een ‘klimaatmars’ plaats in Brussel. Het initiatief gaat uit van de ‘klimaatspijbelaars’. Dat zijn scholieren zoals Anuna De Wever (17) die het huidige klimaatbeleid te laks vinden en hiertegen protesteren. Bij wijze van extra protest lapt men tevens de schoolplicht aan de laars, dit weliswaar onder gedogend oog van leerkrachten en directies. Dit maal tekenden er zo’n 12.500 personen present. Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden) was één van hen en maakte er reclame voor kernenergie als schoon energie-alternatief. Maar zijn aanwezigheid werd niet door iedereen gesmaakt. Naast veel boegeroep en gescheld, kreeg hij ook afval en flesjes water naar het hoofd gegooid. “Ik zag leerkrachten die hun middelvinger toonden, terwijl hun hele klas het zag. Hallucinant”.

De betoging van de ‘klimaatspijbelaars’ vandaag bleek een succes. Vorige week donderdag trokken nog slechts 3.000 kinderen naar Brussel voor ‘een dagje vakantie’, vandaag waren dat er meer dan 12.000. Dries Van Langenhove tekende ook present, de man achter de rechtse en omstreden jongerengroep Schild & Vrienden en thans ook onafhankelijk lijsttrekker voor de Vlaams Belang-lijst in Vlaams-Brabant. Maar die strekkingen werden niet door alle klimaatspijbelaars gesmaakt. De jongerenafdeling van de links-radicale migrantenpartij Be.One plaatste zo een filmpje waarin boe-geroep jegens Van Langenhove luidkeels is te horen. “Klootzak!” is eveneens hoorbaar. “Ik zag leerkrachten die hun middelvinger naar mij opstaken en ‘fuck you’ schreeuwden, vlak voor de ogen van hun leerlingen”, zo getuigt Van Langenhove aan SCEPTR. “Hallucinant.”

“Duizenden Vlaamse scholieren, maar slechts een handvol getinte jongemannen”

“De reacties waren dus gemengd”, zo vertelt Van Langenhove na zijn bewogen voormiddag. Hij zakte af naar Brussel om kernenergie te promoten als enige goedkope en groene oplossing” voor de klimaatswijziging en om de grote plastic-vervuilverantwoordelijkheid van Afrikaanse en Aziatische landen aan te kaarten. “Er kwamen heel wat geïnteresseerde scholieren me meer uitleg vragen over kernenergie, en sommigen feliciteerden mij met het werk dat ik de afgelopen maanden heb geleverd. Anderzijds waren er heel wat spijbelaars die geen interesse hadden in de wetenschap en me liever gewoon uitscholden. Nadenken kost voor hen wellicht te veel moeite.”

Niet iedereen hield het bij verbale communicatie op de volgens Van Langenhove voornamelijk blanke bedoening. “Hoewel er op de duizenden Vlaamse scholieren maar een handvol getinte jongemannen aanwezig waren, slaagden ze erin om een van mijn militanten aan te vallen in de rug”, vertelt hij verder. Er werd onder meer gesmeten met afval en waterflesjes. “We maakten echter snel duidelijk dat we ons niet zomaar laten doen.”

Publiée par Dries Van Langenhove sur Jeudi 17 janvier 2019