Na de socialisten maakt ook het rechts-nationalische Vlaams Belang haar lijsttrekkers bekend. Opvallend? In de kieskring Antwerpen verhuist boegbeeld Filip Dewinter van de federale naar de Vlaamse lijst. Voorzitter Tom Van Grieken neemt zijn plaats in, zo weet VRT NWS.

De politieke partijen zijn druk bezig met het vormen van hun lijsten. Zo raakte eerder deze week bekend dat de populaire maar omstreden opiniemaker Dries Van Langenhove was voorgedragen als Vlaams Belang-lijsttrekker. In de kieskring Antwerpen – de grootste en met aanwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever tevens de zwaarwichtigste – treden voorzitter Van Grieken en boegbeeld Dewinter in de arena, als respectievelijk federale en Vlaamse lijsttrekker.

Verjonging

In Vlaams-Brabant schuift de rechts-nationalistische oppositiepartij twee nieuwe en jonge kopstukken naar voor. Zo trekt nationaal partijwoordvoerder Klaas Slootmans (35) de Vlaamse lijst en werd de kandidatuur van Schild & Vrienden-oprichter Van Langenhove (25) bekrachtigd. Voor de Vlaamse lijst in Limburg blijft Chris Janssens (huidig Vlaams fractieleider) dan weer op post en verhuist hij niet naar het federale parlement. Limburger Annick Ponthier – die in 2014 haar Kamerzetel verloor – mengt zich opnieuw in de strijd.

Ook in West-Vlaanderen introduceert de partij met Kortrijks boegbeeld Wouter Vermeersch (34) een jonge kracht voor de Kamerlijst. Huidig Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin voert opnieuw de lijst voor het Vlaams parlement aan. Voor de kieskring Oost-Vlaanderen opteert de partij voor twee bekende gezichten namelijk Guy D’haeseleer – het Vlaams parlementslid dat eerder, bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove, op een zucht van de absolute meerderheid strandde – en Kamerfractieleider Barbara Pas.

In Brussel kiest de partij voor de ervaren Dominiek Lootens als lijsttrekker voor het Brussels Parlement. Frédéric Erens, in het verleden Brussels parlementslid voor de rechts-nationalische partij, trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. Gerolf Annemans, in het verleden partijvoorzitter en Kamerfractieleider, blijft aan zet als Europees boegbeeld en trekt opnieuw de lijst voor het Europees Parlement.