Vandaag, op de Vlaams Belang-nieuwjaarsreceptie, was de N-VA de spreekwoordelijke kop van Jut. Zo haalde partijvoorzitter Tom Van Grieken fors uit naar het beleid van ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “Francken faalt over de hele lijn”, klonk het volgens BELGA

Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die volgens bronnen van VRT-programma ‘Pano’ grof geld verdiende aan humanitaire visa, bezorgt Francken al een kleine week kopzorgen. Ook Van Grieken deed geen enkele moeite om de N-VA’er te steunen. Integendeel, zo vroeg hij zich af hoe de N-VA gereageerd zou hebben mocht een PS’er het onderwerp van de controverse zijn. “De N-VA zou terecht woest en genadeloos zijn, mocht het om een PS’er gaan”, luidde het antwoord van Van Grieken. “Maar nu het over hun goudhaantje Francken gaat, gelden er plots andere normen en waarden”, concludeerde hij volgens BELGA.

Daarnaast was het beleid van de N-VA’er, volgens Van Grieken, “helemaal niet streng en al helemaal niet rechtvaardig”. “Francken faalt over de hele lijn”, klonkt het volgens BELGA.

Partij mikt op 13 procent

Over de eigen politieke toekomst was van Grieken dan weer wel positief. “Terwijl 2018 het jaar was van de renaissance van het Vlaams Belang, wordt 2019 ‘ons jaar'”, klonk het volgens De Morgen. Zo mikt de partij op 13 procent maar hopen de kaderleden – volgens Europees lijsttrekker Gerolf Annemans – “toch een stuk hoger te geraken”.

Dat de rechts-nationalisten hun nieuwjaarsreceptie in Brugge hielden was daarnaast geen toeval. 2019 zal immers volgens het Vlaams Belang het jaar worden waarin de gewone Vlaming opkomt tegen de politieke elite. “Ook hier kwamen de burgers op tegen de elite. En hier kennen ze Schild en Vriend al enkele eeuwen langer dan bij Pano en de VRT”, alludeerde hij op de Vlaamse opstand tegen Frankrijk die uitmondde in de Guldensporenslag.