De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen tegen het einde van februari een tweede topontmoeting houden. Dat kondigde het Witte Huis gisteren aan.

De Noord-Koreaanse topdiplomaat Kim Yong-chol ontmoette gisteren de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en president Donald Trump in Washington D.C.. Na afloop van de ontmoeting liet woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders weten dat er in februari een nieuwe ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un gepland stond.

Locatie nog niet bekend

“President Donald J. Trump ontmoette Kim Yong-chol voor anderhalf uur om denuclearisatie en een tweede top te bespreken, die tegen het einde van februari zal plaatsvinden”, zei Sanders. De locatie zal later bekend gemaakt worden.

Hoewel de top werd aangekondigd zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er enige toenadering is tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, inzake thema’s als het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma of het opheffen van de sancties tegen Noord-Korea. Sanders kondigde aan dat de Verenigde Staten “druk en sancties op Noord-Korea zullen blijven uitoefenen”.

Zuid-Korea verwelkomt de topontmoeting en ziet er een “vaste basis voor duurzame vrede” in. Zuid-Korea zal met de VS en andere landen samenwerken om “concrete en praktische resultaten naar volledige denuclearisatie en een duurzame vrede” te bereiken. Dat zegt Kim Eui-kyeom, woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.