Een zware gasexplosie in een bakkerij in het centrum van de Franse hoofdstad eiste zaterdagochtend twee mensenlevens. Daarnaast vielen er meer dan dertig gewonden. De ontploffing vond immers plaats in een drukke buurt. Een aantal van hen zijn er ernstig aan toe. De ravage in het straatbeeld is bovendien enorm. Dat berichten VRT NWS en de Franse krant Le Figaro.

Het tragische accident gebeurde zaterdagochtend omstreeks 9 uur. Men gaat uit van een gasexplosie aangezien de brandweer voordien al aanwezig was omdat er een gaslek gesignaleerd was. Eerder sprak de Frans minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner over 4 doden, maar de politie spreekt dat tegen. Het aantal doden zou beperkt zijn tot twee brandweermannen.

(Lees verder onder de tweet.)

Naast het menselijk verlies, is ook de materiële schade aanzienlijk. De getroffen buurt, midden in het centrum van Parijs, lijkt wel een oorlogszone. De gevel van het gebouw waarin de bakkerij zich bevond is volledig vernield. Verschillende andere gevels in het straatbeeld zijn eveneens beschadigd. “Aangezien we in een toeristisch gebied zitten, dacht ik dat het een aanslag was”, zei een toerist. Op foto’s valt te zien hoe de ramen van de nabije panden en auto’s aan diggelen liggen door de enorme knal. Een buurtbewoonster getuigde: “Ik was in mijn badkamer; alles begon te beven, voorwerpen zijn gevallen, de ruiten van mijn appartement zijn gespongen”

Rondom de wijk werd een perimeter afgezet. Een 200-tal brandweermannen en honderd politiemensen werden ingezet om de overlevenden te evacueren en de branden te blussen. Zowel Franse premier Edouard Philippe als minister Castaner begaven zich ter plaatse om de situatie te bekijken en hun steun te betuigen aan de slachtoffers. Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, was aanwezig. Men roemde het werk van de brandweer, die “het leven van hun kameraad redde, die tweeënhalf uur onder het puin begraven lag”. Ze namen zeer belangrijke risico’s onder het gezag van hun leider en ze waren in staat om zeven levens te redden.” 

ADVERTENTIE