Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft de Turkse president Recep Erdogan een niet mis te verstane waarschuwing gegeven. In een bericht op Twitter liet Trump weten dat de Amerika Turkije “economisch zal vernietigen als ze de Koerden aanvallen”. De bedreiging is opvallend, gezien Turkije een formele bondgenoot is van de VS én een NAVO-lid. De pro-Westerse positie van het weerspannige Turkije wordt echter al langer in vraag gesteld.

“We beginnen aan de terugtrekking [van Amerikaanse troepen] uit Syrië die al lang had doorgevoerd moeten zijn en terwijl pakken we het IS-kalifaat hard aan, vanuit vele richtingen”, aldus Trump in een tweet zondag. “Zullen opnieuw [IS] aanvallen vanuit bestaande basis als het hervormt. Zullen Turkije economisch vernietigen als ze de Koerden aanvallen. Maak een veilige bufferzone van 20 mijl…”

Koerden waren/zijn bondgenoten VS in strijd tegen IS

Anderzijds riep Trump de Koerden op om Turkije niet te provoceren. “Rusland, Iran en Syrië zijn de grootste winnaars geweest van het lange termijn VS-project om IS te vernietigen in Syrië: natuurlijke vijanden. We winnen ook bij [hun vernietiging], maar nu is het tijd om onze troepen thuis te brengen. Stop de EINDELOZE OORLOGEN!”

De aankondiging van Trump eind vorig jaar om alle Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken heeft onzekerheid bij bondgenoten en vijanden gecreëerd. Turkije, traditioneel een bondgenoot van het Westen, heeft de VS bijgestaan in de strijd tegen IS. Tegelijk heeft Amerika de Koerdisch gedomineerde SDF gesteund in de strijd tegen IS. Maar men vreest nu dat Turkije, die een machtige Koerdische aanwezigheid in het noorden van Syrië wil verhinderen, de Koerden zal aanvallen.

(Lees verder onder de tweet uit oktober 2017.)

Relaties tussen VS en Turkije al een poos aan het verzuren

Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton zei enkele dagen geleden nog dat de Amerikaanse terugtrekking gekoppeld is aan het volledig verslaan van wat overblijft van IS en Turkse beloftes die de veiligheid van de Koerdische strijders in de regio garanderen. Specifiek zei Bolton dat de VS garanties nodig had dat Turkije “de Koerden niet zou afslachten”. Turks president Erdogan reageerde verontwaardigd en noemde de uitspraken “een ernstige vergissing”.

Sinds de mislukte Turkse coup in 2016 stelt Ankara zich meer en meer onvriendelijk op tegen het Westen. Zo werden in het recente verleden verschillende NAVO-initiatieven geblokkeerd door Turkije. Medio vorig jaar gaven Amerikaanse anti-Turkse sancties dan weer een significante dreun aan de Turkse economie. De Turkse lira, de munteenheid in het West-Aziatische land, zakte toen flink in waarde.