De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft gisteren een compromisvoorstel voorgesteld om een einde te maken aan de ‘shutdown’. Trump heeft de Democraten tijdelijke amnestie van bepaalde groepen immigranten – waaronder de zogenaamde ‘Dreamers’ – aangeboden. In ruil daarvoor wil hij 5,7 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur met Mexico. De Democraten hebben zijn voorstel echter vrijwel meteen afgeschoten.

Het compromisvoorstel van president Donald Trump (Rep.) houdt een driejarige uitbreiding van werkvergunningen voor zo’n 700.000 zogenaamde ‘Dreamers’ – illegale migranten die als kind naar de VS kwamen – en 300.000 voornamelijk Centraal-Amerikaanse migranten in. In ruil daarvoor wil Trump van het Amerikaanse Congres 5,7 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur met Mexico.

“Impasse doorbreken”

Daarnaast beloofde Trump ook onder meer 800 miljoen dollar aan humanitaire hulp, 805 miljoen dollar voor grens- en havenbewaking en 2.000 nieuwe grensagenten. “Ik ben hier vandaag om de impasse te doorbreken en het Congres te voorzien van een pad vooruit om een einde te maken aan de ‘shutdown’ en de crisis langs de zuidelijke grens op te lossen”, zei Trump tijdens een toespraak.

De Republikeinen verwelkomden de “gewaagde” oplossing. De Democraten schoten het voorstel echter vrijwel meteen af. Nog voor Trump zijn aankondiging maakte, zei voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (Dem.) dat het compromis “onaanvaardbaar” was en “geen inspanning te goeder trouw voorstelde”.

Shutdown

De ‘shutdown’ van de Amerikaanse regering duurt intussen al sinds 22 december en is de langste ooit. Een ‘shutdown’ vindt plaats als er geen akkoord kan gevonden worden over de begroting. Niet-essentiële overheidsdiensten moeten in dat geval sluiten, overheidswerknemers worden naar huis gestuurd en ‘essentiële’ overheidswerknemers moeten verder werken zonder loon. Concreet gaat het om zo’n 800.000 werknemers.

Trump wil 5,7 miljard dollar overheidsfinanciering voor zijn muur aan de Mexicaanse grens, maar de Democraten – die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben – weigeren dit.