Een toneelleerkracht uit Gent die jarenlang tieners misbruikte en één van hen verkrachtte werd gisteren veroordeeld. Hij krijgt slechts veertig maanden cel. Dit met uitstel. Dat wil zeggen dat hij geen gevangenis van de binnenkant zal zien, voorbehouden een nieuw misdrijf. Nochtans liet de rechter Het Nieuwsblad optekenen dat “meneer […] maar moeilijk in[ziet] dat hij een seksueel probleem heeft”.

De veroordeelde – een dertiger genaamd T. V. – was voor zijn strafzaak een populaire toneelleraar. Maar in zijn hoedanigheid als autoriteitsfiguur misbruikte hij jarenlang zijn functie en het vertrouwen van zijn leerlingen om jonge tieners te misbruiken. “V. ging telkens weer op dezelfde manier te werk. Hij gaf enkele leerlingen een voorkeursbehandeling en nodigde hen nadien uit bij hem thuis, waar ze het bed moesten delen”, zo stelt rechter Anthony Van Mol via Het Nieuwsblad.

Geen dag cel ondanks dat “T. V. maar moeilijk inziet dat hij seksueel probleem heeft”

Een van zijn slachtoffers, een 12-jarige jongen, werd zelfs verkracht door de leraar. Dit in 2011. Vanaf 2012 misbruikte T. V. nog een andere tiener die toen 14 jaar was. Pas later, na diens 16de verjaardag in 2014, trok dit slachtoffer aan de alarmbel.

Toch komt T. V. er af met een lichte straf: Hij zal niet in een cel moeten wonen. Zijn veertig maanden celstraf zijn immers voorwaardelijk en dus enkel uit te zitten wanneer hij de komende vijf de voorwaarden (zoals een nieuw misdrijf) overtreedt. Nochtans “ziet [T. V.] maar moeilijk in dat hij een seksueel probleem heeft”, aldus rechter Van Mol. “Maar hij heeft een blanco strafblad, heeft een goede sociale omkadering en is bereid te werken aan zijn probleem. Daarom is een langdurige gevangenisstraf, volledig gekoppeld aan uitstel onder voorwaarden, passend.” Deze motivering weerhoudt critici op sociale media er echter niet van om de lichte straf door de mangel te halen.

T. V. zal de komende twintig jaar wel uit zijn rechten worden ontzet en op geen enkele manier nog betrokken mogen zijn met een organisatie die werkt met minderjarigen. Om recidivisme te vermijden, zal T. V. nog 15 jaar worden opgevolgd door justitie.