Nadat Antwerps rapper Soufiane Eddyani zijn collega Moreno – een veroordeelde tienerpooier – verdedigde, schiet de politiek in actie. N-VA-Kamerlid Sophie De Wit heeft zo bijvoorbeeld haar vragen bij de strafuitvoering. Sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht hekelt eveneens de “[lakse]” strafuitvoering onder auspiciën van justitie en komt met een wetsvoorstel voor een uniforme en hardere aanpak van tienerpooiers.

Rapper Moreno – in het echte leven Bilal A. – werd volgens Justitieminister Koen Geens (CD&V) veroordeeld tot zes jaar cel. Daarvan zat hij volgens de minister 29 maanden effectief uit. “Méér dan één derde”, klinkt het. “Nu heeft hij een enkelband, dat is een strafuitvoeringsmodaliteit”. Daarnaast had de rapper volgens Geens geen toestemming om naar Ibiza af te reizen om een videoclip op te nemen“Hij ging naar Ibiza en kreeg terug een enkelband. Dat was de correcte methode. Op het eerste gezicht heeft de magistratuur in Antwerpen een vrij correct parcours gelopen”, aldus de minister in ‘De Ochtend’.

‘Klopt niet’, klinkt het bij de progressieve freelance journaliste Saskia Van Nieuwenhove. “De verdediging van Moreno had ervoor gekozen uit respect voor de slachtoffers niet te reageren op de heisa maar wil hier wél formeel reageren omdat er nu door de minister onwaarheden worden verkondigd. Formeel kan ik zeggen dat er wél toestemming was voor een reis naar Ibiza van justitie”, citeert zij Ergun Top, de advocaat van Moreno, op Facebook.

De feiten volgens Van Nieuwenhove“Moreno krijgt [een] enkelband, knipt deze door, wordt gezocht door politie, terug in de gevangenis gezet én krijgt wéér [een] enkelband. Die enkelband werd na luttele tijd afgezet maar hij bleef wel voorwaarden hebben. In het kader van een werktraject – u leest dat goed: Moreno werd betaald om naar Ibiza te gaan – mocht hij dan van justitie naar Ibiza om een videoclip op te nemen met Soufiane Eddyani”, schrijft de journaliste op Facebook. “De periode van de reis werd ook goedgekeurd. Ook daar bestaan documenten van. Hij is ook binnen die periode gegaan. Alleen heeft hij de vliegtuigtickets niet vooraf naar justitie gestuurd. Daardoor werd hij terug geseind, en werd hij na kat- en muisspel met politie wéér gevat, weer in de gevangenis gestoken, nochtans was er toen al een nieuwe klacht van mensenhandel en werd hij weer onder elektronisch toezicht geplaatst, as we speak”, aldus Van Nieuwenhove.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De Wit: “Hoe ‘vergevingsgezind’ kan justitie eigenlijk zijn?”

In De Standaard is N-VA-Kamerlid Sophie De Wit duidelijk: justitie faalde. “Eerst je enkelband doorknippen. Nadien al na een derde van je straf de gevangenis – met een enkelband – mogen verlaten én je voorwaarden niet naleven. Weer naar de gevangenis, maar opnieuw kom je vervroegd vrij met een enkelband. Hoe ‘vergevingsgezind’ kan justitie eigenlijk zijn?”, laat ze in de krant optekenen.

Volgens De Wit “verprutste” Moreno meermaals zijn kansen. “Wat moet je eigenlijk uitspoken vooraleer een straf effectief een straf is? Het strafuitvoeringsbeleid in dit land is rot. Minister Geens heeft daar geen verandering in gebracht”, stelt De Wit.

Sp.a wacht niet meer op Geens

Sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht merkt in een persbericht op dat er “geen uniform vervolgingsbeleid [is en dat] justitie […] veel te laks [omspringt] met de strafuitvoering van de veroordeelde rapper”. De kern van het probleem volgens sp.a-voorzitter John Crombez? Tienerpooiers kunnen zowel worden vervolgd op basis van mensenhandel als op basis van jeugd en prostitutie. Het gevolg? Er bestaan verschillende strafmaten.

Geens evenwel stelde in het verleden dat deze tweespalt in het nieuwe Strafwetboek zal verdwijnen. “Gezien de huidige politieke situatie zullen we daar niet op wachten en zelf een wetsvoorstel indienen om tot een uniforme vervolging van tienerpooiers te komen waarbij de keuze wordt gemaakt voor de zwaarste strafmaat”, kondigt Lambrecht aan.

Een harde strafrechtelijke aanpak is volgens Crombez evenwel maar een gedeelte van de oplossing. “Het is minstens even belangrijk dat er zo snel mogelijk een gecoördineerd overleg plaatsvindt tussen jeugdhulp, centra voor mensenhandel, justitie en politie. Het recent aangekondigde meldpunt voor tienerpooiers moet worden aangevuld met gespecialiseerde ‘shelters’ voor de eerste onmiddellijke opvang van deze slachtoffers. “Er is dringend nood aan meer zorg en betere bescherming van slachtoffers”, aldus de sp.a-voorzitter.

ADVERTENTIE