De Europese Commissie start een inbreukprocedure op tegen Oostenrijk in verband met een hervorming die ervoor zorgt dat buitenlandse werknemers uit armere EU-landen minder kinderbijslag krijgen. Dat meldt Kronen Zeitung. Het was EU-commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) die de inbreukprocedure opstartte. “Er zijn geen tweederangs werknemers en geen tweederangs kinderen in de EU”, zegt Thyssen.

De maatregel, sinds 1 januari van kracht in Oostenrijk, zorgt ervoor dat onder meer de kinderbijslag en aantal belastingvoordelen afhankelijk worden van de levensstandaard in het EU-land van herkomst. Zo krijgen werknemers uit andere landen – zoals bijvoorbeeld Roemenen, Polen en Hongaren – minder voordelen.

Thyssen: “Er zijn geen tweederangs werknemers en kinderen in de EU”

Het was de Vlaamse EU-commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) die de inbreukprocedure tegen Wenen opstartte. Volgens Thyssen gaat het om discriminatie. De christendemocrate vindt het een “zeer onrechtvaardige” maatregel.  “Er zijn geen tweederangs werknemers en geen tweederangs kinderen in de EU”, zegt Thyssen.

“Wanneer mobiele werknemers op dezelfde manier bijdragen aan een socialezekerheidsstelsel als lokale werknemers, moeten zij dezelfde uitkeringen ontvangen, zelfs wanneer hun kinderen in het buitenland wonen”, vindt Thyssen.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) lanceerde het idee reeds in 2015, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was. De maatregel werd pas dit jaar ingevoerd door de coalitieregering met de rechtsnationalistische FPÖ. De maatregel zou zo’n 150.000 kinderen van buitenlandse EU-werknemers treffen en een besparing van zo’n 100 miljoen euro per jaar betekenen.