De meer uitgebreidde degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen – het verminderen van ‘stempelgeld’ met het verloop van tijd als werkloze; een van de speerpunten van Michel I – komt er allicht niet deze legislatuur. “Neen, dat was vandaag niet aan de orde”, zo citeert De Standaard een kort en bondige ontslagnemende premier Charles Michel (MR) vrijdag.

Van een volledig eindigen in de tijd van werkloosheidsuitkeringen – zoals N-VA en Open Vld dat altijd gewild hebben – is het er nooit van gekomen of zelfs maar echt ter sprake gekomen, maar Michel I wilde wel een strengere ‘degressiviteit’ voor werkloosheidsdotaties invoeren. Alleen, dat is nog altijd niet gebeurd. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zou een voorstel klaar hebben, maar hoe dat eruit ziet mag Joost (en premier Michel) weten.

Een eenvoudige KB voldoet, maar Peeters verkiest moeilijkere oplossing

In principe kan de regering met een eenvoudige KB de werkloosheidsuitkeringen aanpassen. Daarvoor moet het parlement niet geraadpleegd worden. Maar men zou graag een parlementaire meerderheid vinden voor het voorstel van Peeters. En sinds de Marrakesh-crisis vorige maand heeft de regering geen meerderheid, maar nog slechts een derde van de zetels in de Kamer…

Het voorstel van Peeters zou dan ook breder zijn dan een pure verstrenging van de degressiviteit. Maar voor regeringspartij Open Vld hoeft zoiets al lang niet meer. “We gaan liever met een zuiver voorstel naar de kiezer dan nu een halfbakken voorstel goed te keuren”, zo vertellen de Vlaamse liberalen in De Standaard.

(Lees verder onder de tweet.)

Grotere degressiviteit niet alleen op ‘de lange baan’

En de N-VA, die uit de regering is geduwd, staat niet te springen om slapper voorstel goed te keuren die maar weinig responsabilisering met zich meebrengt. Bovendien raakte de oude meerderheid van Michel I het eens over een grote arbeidsdeal waarrond binnenkort een wetsvoorstel wordt ingediend. En daarin is geen sprake van grotere degressiviteit.

Andere ambities van de regering of zaken in het Zomerakkoord die zijn opgeborgen, zijn onder andere een oplossing voor ARCO, de verbonden privatisering van Belfius en de hervorming van de Strafwet. Ook de bouw van nieuwe gevangenissen sleept al jaren aan.

ADVERTENTIE