Gisteren, ofschoon ze op de schoolbanken moesten zitten, protesteerden zo’n 3.000 scholieren voor een intensiever klimaatbeleid. Het plan? Elke donderdag spijbelen tegen het te lakse milieubeleid van politici. De Vlaamse regering evenwel nodigt de spijbelende jongeren uit voor een gesprek. Eerder had Open Vld al hetzelfde gedaan zodat ze input kunnen geven voor het ambitieus klimaatplan waaraan we op dit moment aan het schrijven zijn

Gisteren stuurden – onder de hashtag  – zo’n 3.000 scholieren hun kat naar school om te gaan betogen voor een sterker milieubeleid. Anuna De Wever, de organisator van de mars, gaf gisteren in VRT-programma De Afspraak te kennen dat ze actie wou blijven voeren. “Mijn directrice steunt mij wel. Ze ziet ook het grotere plaatje. Maar ze moet natuurlijk de regels volgen. Ik spijbel en daar zullen ook wel consequenties zijn”, verklaarde ze. Naar eigen zeggen zou ze het “geweldig vinden als er ministers komen naar één van onze marsen en zeggen: wij hebben jullie gehoord en we gaan er iets aan doen.”

Input geven aan Open Vld

Naast de betrokkenheid van Groen, PVDA en sp.a bij mars – zo deelde bijvoorbeeld Groen-kopstuk Kristof Calvo een foto met de spijbelende jongeren – pikken ook de regeringspartijen het signaal op. Zo krijgen de scholieren een uitnodiging voor het Open Vld-partijbestuur van komende donderdag, wat impliceert dat de jongeren opnieuw moeten spijbelen.

De scholieren zijn volgens BELGA eveneens welkom bij een delegatie van de Vlaamse regering bestaande uit N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA), minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) en minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). “De regering juicht toe dat de jongeren bekommerd zijn voor het klimaat, maar we zijn het niet eens met het spijbelaspect van de actie”, klinkt het.