Hugo Van Huffel (sp.a), die derde was op de lijst voor zijn partij in Brakel, heeft na de verkiezingen van oktober een hertelling gevraagd. Dit nadat Van Huffel zijn eigen pover resultaat niet geloofde en partijgenoten van gesjoemel had beschuldigd. Maar wat blijkt nu? De hertelling was volledig ongegrond. Sterker nog, Van Huffel had drie stemmen te veel gekregen bij de eerste telling. “Een ongelooflijke lichtzinnigheid”, reageert uittredend burgemeester Alexander De Croo (Open Vld) nu via Het Laatste Nieuws.

Van Huffel werd, ondanks zijn mooie plaats op de derde lijst bij de sp.a, op 14 oktober niet verkozen door de inwoners van Brakel. Hij kreeg maar 192 voorkeurstemmen, niet genoeg voor een zetel. Maar Van Huffel liet het daar niet bij. De uitslag zou vervalst geweest zijn en op die manier zijn partijgenoot Lieven De Moor hebben bevoordeeld. Alleen, dat blijkt volledig onwaar te zijn.

“Dit getuigt van een ongelooflijke lichtzinnigheid”

“Getuigen die in de telbureaus aanwezig zijn, tellen geen stemmen. Zij kijken erop toe dat alles juist verloopt, maar kunnen helemaal niet ingrijpen op de uitslag”, zo liet de Brakelse sp.a-voorzitter Hedwin De Clercq nochtans weten in Het Laatste Nieuws. “Ik heb dat aan Hugo uitgelegd en hem afgeraden om een klacht in te dienen, omdat dit gewoon nergens op slaat. Ook anderen binnen de partij hebben hem verteld dat er helemaal geen geknoei mogelijk is.” 

Maar De Clercq bleek in feite fout te zijn. Er was wel degelijk geknoei, of tenminste een vergissing. Van Huffel had immers geen 192 naamstemmen ontvangen, maar… 189. Drie minder dan aanvankelijk geteld. De drie stemmen waren dan nog eens ten nadele van Lieven De Moor, die er dus nu wel drie heeft bijgekregen dankzij de nieuwe telling. De sp.a in zijn geheel bleek ook twee stemmen te veel gekregen te hebben, al had dat geen invloed op de zetelverdeling.

Van Huffel was niet bereikbaar voor commentaar, maar uittredend burgemeester De Croo is niet te spreken over het manoeuvre van het ontevreden sp.a-lid: “Dit getuigt van een ongelooflijke lichtzinnigheid. Ik vind het bijzonder erg dat we door deze demarche de installatie van de gemeenteraad niet hebben kunnen organiseren op het moment dat dat in alle andere gemeenten wel kon.” Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) zal De Croo opvolgen als burgemeester.