Forza Ninove zit in de lift. De lokale partij van kopman Guy D’haeseleer heeft sinds de gemeenteraadsverkiezingen haar aantal leden met de helft zien toenemen. Dat meldt Het Nieuwsblad“We hebben sinds de lokale verkiezingen al vierhonderd extra lidkaarten verkocht en vanavond komen daar wellicht nog een vijftigtal bij”, zegt D’haeseleer op het nieuwjaarsfeest van zijn partij.

“Ik had eigenlijk gedacht dat er gelatenheid zou zijn, nu we niet in de coalitie zitten, maar ik merk er niets van”, zei Guy D’haeseleer zaterdag voor het nieuwjaarsfeest begon. “We kwamen 3 procent tekort voor een volstrekte meerderheid en ik denk dat we die makkelijk zouden halen, mochten het nu verkiezingen zijn. Ik kom vooral veel mensen tegen die nooit nog op Open Vld willen stemmen, nu die partij in een linkse coalitie zit.”

Niettemin zat de stemming er goed in. Zelfs het feit dat de pintjes dit keer te betalen waren wegens de sperperiode, deed daar geen afbreuk aan. Meer nog dan Open Vld moest N-VA het ontgelden. Zeker de dissidente N-VA’er Joost Arents moest niet op enig begrip rekenen. Hij was het die Forza Ninove tot 6 jaar oppositie veroordeelde door eigenhandig Open Vld en het linkse Samen aan een meerderheid te helpen. “Joost de Rat volgde het grote voorbeeld van zijn voorzitter, die in Antwerpen samenhokt met links”, zo sprak voorzitter Ilse Malfroot.

Lijsttrekker Oost-Vlaanderen

De populaire D’haeseleer zal bij de verkiezingen van mei Vlaams lijsttrekker zijn voor het Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen. “Ik had er zelf de voorkeur aan gegeven om in Ninove te blijven, maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stond erop dat ik de Oost-Vlaamse lijst zou trekken”, geeft hij toe. “Mijn gezondheid speelt me parten en verhinderde me de afgelopen legislatuur vaak om naar Brussel te komen.” D’haeseleer lijdt aan de ziekte van Menière. “Momenteel gaat het beter en er is goede hoop dat de ziekte ooit overgaat”, zegt hij. “Maar als ze weer de kop opsteekt, geef ik voorrang aan mijn dienstbetoon in Ninove.”

De pyrrus-overwinning van Forza Ninove

De partij van D’haeseleer haalde de voorbije gemeenteraadsverkiezingen meer dan 40 procent van de stemmen onder de Ninovieters. De burgemeesterssjerp leek daarmee even in zicht  te zijn voor de Forza-kopman. Hij kwam echter net twee zetels te kort in de gemeenteraad, exact evenveel als het overgebleven aantal raadsleden van de gedecimeerde N-VA. Maar die ging de oppositie in en weigerde elke medewerking met zowel Forza Ninove als de andere partijen.

Ondertussen ging D’haeseleer naarstig zelf op zoek naar bondgenoten. Maar die vond hij niet. Op het laatste nippertje hielp de dissidente N-VA’er Joost Arents de stad toch nog aan een meerderheid, in een monsterverbond van Open Vld, het linkse Samen en hemzelf, een politiek feit dat goed was voor een betoging van 2.000 manifestanten onder impuls van Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove. Arents zelf werd uit de N-VA gegooid.