In de Verenigde Staten is het conflict rond de zogenaamde ‘shutdown’ en de financiering van de muur aan de Mexicaanse grens donderdag geëscaleerd. President Donald Trump (Rep.) heeft een buitenlandse reis van Nancy Pelosi (Dem.), voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, verhinderd. Trump kon de reis tegenhouden door Pelosi het gebruik van militaire vliegtuigen te ontzeggen. Enkele dagen eerder zei Pelosi dat zij vond dat Trump zijn ‘State of the Union’-rede moest uitstellen.

Donderdag heeft de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) een buitenlandse reis van Nancy Pelosi (Dem.), voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, verhinderd. Trump kon de reis tegenhouden door Pelosi het gebruik van militaire vliegtuigen te ontzeggen. Pelosi zou samen met een delegatie uit het Huis van Afgevaardigden Brussel en Afghanistan bezoeken.

“PR-evenement”

“Als gevolg van de Shutdown moet ik u helaas meedelen dat uw reis naar Brussel, Egypte en Afghanistan is uitgesteld. We zullen deze zevendaagse excursie opnieuw inplannen wanneer de Shutdown voorbij is. In het licht van de 800.000 geweldige Amerikaanse werknemers  die geen loon ontvangen, ben ik er zeker van dat u het ermee eens bent dat het uitstellen van dit PR-evenement volledig gepast is”, schrijft Trump in een brief.

“Ik ben ook van mening dat het tijdens deze periode beter zou zijn als u in Washington met mij onderhandelt […] om een einde te maken aan de Shutdown. Als u uw reis zou willen maken door te vliegen met een commerciële vlucht, dat is dat natuurlijk uw recht”, klinkt het.

Het Witte Huis kondigde ook aan dat het later deze maand geen Amerikaanse delegatie naar het ‘World Economic Forum’ in het Zwitserse Davos zal sturen als gevolg van de ‘shutdown’. “Om rekening te houden met de 800.000 geweldige Amerikaanse werknemers die geen loon ontvangen en om ervoor te zorgen dat zijn team de nodige hulp kan bieden, heeft president Trump de reis van zijn delegatie naar het World Economic Forum in Davos […] geannuleerd”, zegt woordvoerster Sarah Sanders.

‘Shutdown’

De ‘shutdown’ van de Amerikaanse regering duurt intussen al 27 dagen, de langste ooit. Een ‘shutdown’ vindt plaats als er geen akkoord kan gevonden worden over de begroting. Niet-essentiële overheidsdiensten moeten in dat geval sluiten, overheidswerknemers worden naar huis gestuurd en ‘essentiële’ overheidswerknemers moeten verder werken zonder loon. Concreet gaat het om zo’n 800.000 werknemers.

Trump wil 5,7 miljard overheidsfinanciering voor zijn muur aan de Mexicaanse grens, maar de Democraten weigeren dit. Woensdag had Pelosi nog aangedrongen bij Trump om zijn ‘State of the Union’-rede uit te stellen.