De Schotse ex-premier Alex Salmond, tot voor kort lid van de linkse SNP, is vandaag aangehouden door de politie. De Schotse politie bevestigde dat de 64-jarige politicus wordt aangeklaagd en de Openbare Aanklager snel een rapport beschikbaar zou hebben. Dat brengt de BBC. Het is nog niet volledig duidelijk waarom Salmond is aangehouden, al waren er beschuldigingen rond seksueel misbruik. Hijzelf heeft elke betrokkenheid altijd ontkend.

Salmond, die premier van de Britse deelstaat Schotland was van 2007 tot 2014, moest donderdagnamiddag voorkomen voor de rechtbank. Het nieuws komt er twee weken nadat de Schotse regering (die geleid wordt door zijn partijgenoot, Nicola Sturgeon) toegaf dat het intern onderzoek naar Salmond dat het instelde na verschillende klachten, fouten had.

Salmond stelde zelf klacht in tegen Schotse overheid

De beklaagde ontkent in ieder geval alle schuld in enige vorm van misbruik. Hij diende daarom zelf een klacht in tegen de overheid die hij ooit leidde, stellende dat hij oneerlijk werd behandeld tijdens het intern onderzoek. Hierin kreeg hij gelijk op 8 januari.

De Schotse oudgediende leidde de SNP als partijvoorzitter tijdens twee ambtstermijnen en loodste zijn partij naar de macht in 2007. Na premier te zijn geweest tot 2014 ging hij terug naar het Britse parlement, maar hij verloor zijn zetel in de vervroegde verkiezing van 2017. Sindsdien werkt hij als gastheer in zijn eigen praatprogramma (The Alex Salmond Show) voor de Russische TV-zender/persagentschap RT. In 2018 verliet hij de SNP nadat hij bovenvermelde klacht indiende tegen de Schotse overheid.