Voor de tweede donderdag op rij zullen duizenden scholieren hun school laten voor wat het is en de schoolplicht naast zich neerleggen. Dit met een gedogend oog van directies overheen het land. De scholieren willen protesteren tegen het klimaatbeleid van België dat te laks is volgens de jongeren. De spijbelaars worden onder meer aangestuurd worden door jeugdige activiste Anuna De Wever, intussen een graag geziene gast bij de reguliere media en de partijpolitiek. Opmerkelijk: ook de rechtse opiniemaker Dries Van Langenhove zal afzakken naar Brussel, zo weet de redactie.

De politie verwacht opnieuw een grote opkomst van ‘klimaatspijbelaars’ deze donderdag in Brussel. Vorige week spijbelden zo’n 3.000 scholieren om in de hoofdstad te protesteren tegen het huidige klimaatbeleid. De betogers verzamelen nu opnieuw aan het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal. Rond 10u30 worden enkele speeches gehouden en daarna zullen de jongeren wandelen doorheen de stad. Er wordt tussen 10u00 en 13u30 verkeershinder verwacht, zo noteert ook De Standaard.

Ook Dries Van Langenhove zakt af naar Brussel om te betogen voor het klimaat… en kernenergie

De jonge klimaatactiviste Anuna De Wever (17), die op sociale media al heel wat werd bekritiseerd wegens haar veelvuldige vliegtuigreizen naar verre oorden, liet deze ochtend op Radio 1 weten ook deze namiddag niet naar school te gaan. Ze benadrukt tevens dat de verantwoordelijkheid voor de klimaatproblematiek niet alleen ligt bij de consumptiemaatschappij, haar burgers en de grote bedrijven, maar ook bij de politiek. Ze roept de politiek opnieuw op om meer ambitie voor de dag te leggen en strengere CO2-quota aan zichzelf op te leggen.

Ook verwacht op de betoging is Dries Van Langenhove, de aspirant-politicus, activist en opiniemaker achter het rechtse en omstreden Schild & Vrienden (S&V). Dat laat Van Langenhove zelf weten aan de redactie van SCEPTR. Hij wil de klimaatspijbelaars een spiegel voorhouden alsook enkele alternatieve oplossingen voordragen rond kernenergie.

“Als we de klimaatdoelstellingen willen halen waar deze klimaatspijbelaars voor pleiten, maar zeker als we onze energie betaalbaar willen houden, dan moeten we investeren in kernenergie. Dat is de enige goedkope en groene oplossing. Investeren in kernenergie vergt echter moed en langetermijnvisie, twee dingen die onze huidige politici niet hebben,” zo vertelt Van Langenhove.

Van Langenhove kaart ook de grote vervuilverantwoordelijkheid van andere landen aan: “België doet al veel, maar we moeten ook durven wijzen op de verantwoordelijkheid van landen in Azië en Afrika, die nog steeds hun afval gewoon massaal in de rivieren dumpen. 95% van het afval in de oceanen komt uit slechts 10 rivieren in Azië en Afrika.” Van Langenhove zal daarom straks met een vijftal S&V-leden de toespraken beluisteren en meewandelen met pro-kernenergie-plakkaten en pancartes die de plasticvervuiling in Afrika en Azië duiden.

(Lees verder onder de tweet.)

Klimaatspijbelaars krijgen na rode loper bij media ook invitaties van politiek

Na een uitnodiging van het VRT-programma De Afspraak, kregen Anuna De Wever en haar collega-spijbelaars deze week nog een gesprek bij Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) en viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA). Kersvers Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) kon het overleg niet bijwonen wegens parlementair werk.

“Ik heb enorm veel respect en sympathie voor hun gedrevenheid en het feit dat ze opkomen voor het klimaat. Dat kan ook alleen maat het draagvlak voor de klimaatmaatregelen vergroten,” zei Schauvliege woensdag daarover in De Standaard. “Maar ik heb het lastig met het spijbelen. Dat willen we vanuit de Vlaamse regering zeker niet aanmoedigen.”

Als we de klimaatdoelstellingen willen halen waar deze spijbelmars voor pleit, maar zeker als we onze energie betaalbaar…

Publiée par Dries Van Langenhove sur Jeudi 17 janvier 2019