Hebben de protesterende scholieren een eerste politieke toegift binnen? Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), gaat in ieder geval in Europa een belasting op vliegtickets bepleiten. Spotgoedkope vliegtickets zouden, zo verklaarde de minister in VTM NIEUWS“niet verantwoord” zijn. 

Al enkele weken protesteren duizenden scholieren voor een ambitieuzer klimaatbeleid, iets wat nu ook politieke gevolgen dreigt te krijgen. Zo stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren tegenover VRT NWS dat “jongeren […] niet [moeten] geloven in de apocalyps of in doemverhalen waarbij men veranderingen aan de mensheid vraagt die niet realistisch zijn”.

Schauvliege evenwel beschouwt de jeugdige betogers als haar medestanders. “Ik denk dat het niet goed is om te doen uitschijnen alsof die vele betogers tegen het beleid zijn. Het zijn geen tegenstanders, integendeel, het zijn medestanders. Wij voeren een klimaatbeleid en ik krijg daar veel weerstand voor, bijvoorbeeld als we beslissen om de autofiscaliteit te vergroenen. Ik zie hen dus als medestanders om nog meer maatregelen te nemen”, verklaarde de minister op VTM NIEUWS.

Zelf mee gaan betogen, zoals federaal minister Marie-Christine Marghem (MR) bij een eerdere betoging deed, daar past Schauvliege evenwel voor. “Ik vind dat politici en ministers niet aan politieke recuperatie moeten doen en meelopen in zo’n klimaatmars”, klonk het.

Duurdere vliegtickets

Wel gaat Schauvliege zich hardmaken voor een verhoging van de prijs van vliegtickets. “Spotgoedkope vliegtickets, dat is niet verantwoord”, klonk het. Daarvoor kijkt de CD&V-minister expliciet naar de Europese Unie. “Ik ben ervan overtuigd dat we op Europees niveau naar een toelage op de tickets moeten gaan. Dat geld moet in een fonds worden gestort, dat kan worden gebruikt om projecten te subsidiëren waarmee de uitstoot naar beneden gaat”, stelde ze tegenover VTM NIEUWS.