De speurders die de Kucam-affaire onderzoeken, waarbij frauduleus tegen betaling humanitaire visa zouden zijn uitgedeeld, vermoeden nu ook uitkeringsfraude. “Samen met zijn rechterhand J.H. zou Kucam ervoor gezorgd hebben dat in Turkije leeftijden van de visa-aanvragers aangepast werden en er schijnechtscheidingen gebeurden voor een hogere uitkering hier”, zo vertelt een politiebron in Het Laatste Nieuws.

Het schandaal rond het inmiddels uit zijn functie ontzet gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) in Mechelen breidt zich uit. Een Pano-reportage bracht deze week aan het licht dat Kucam de spil zou zijn in een visa-carrousel waarbij hij tegen betaling ‘geschikte kandidaten’ voordroeg aan het kabinet van oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar nu zou ook blijken dat Kucam zich beschuldigde aan uitkeringsfraude. Hiervoor zouden leeftijden zijn aangepast en schijnechtscheidingen verricht.

Kucam ontkent alles

“Melikan Kucam liet zijn rechterhand J.H. de slachtoffers van de visafraude opvangen bij aankomst in Zaventem”, zo vertelt een politiebron in Het Laatste Nieuws. “Naast de handel in humanitaire visa – voor duizenden euro’s – zou het duo er ook voor gezorgd hebben dat er in Turkije vervalsingen gebeurden om later hier in België hogere toelages te krijgen. Zo werden leeftijden aangepast en zouden er ook schijnechtscheidingen gebeurd zijn. Ouderen en alleenstaanden genieten [immers] betere sociale rechten.”

De advocaat van Kucam ontkent alle aantijgingen. “Mijn cliënt heeft als voorzitter van de geloofsgemeenschap een willekeurige selectie gemaakt uit de vele brieven die sinds eind 2017 binnenliepen nadat Theo Francken had laten verstaan dat hij kwetsbare groepen wilde helpen. […] Uit de duizenden kandidaturen zijn 4 lijsten met zo’n 40 namen gekomen die gecontroleerd werden door het kabinet-Francken. Telkens werd een dertigtal visa uitgereikt. Daarna moesten die geselecteerde personen de nodige formulieren invullen, pasfoto’s bijvoegen en 350 euro storten op de rekening van DVZ”, aldus meester Frank Coel in Het Laatste Nieuws“Maar hij heeft voor geen enkele tussenkomst één euro ontvangen” Er zou Kucam in juli 2018 wel ter ore zijn gekomen dat de visa-migranten “aan een passeur of reisbureau” in Libanon een bepaald bedrag moesten betalen, waarna het kabinet-Francken werd ingelicht. “Daarna zijn er vier nieuwe mensen aangeduid om de volgende selectie te maken.”

Francken ligt zwaar onder vuur

In de Kamer vond gisteren een hoorzitting plaats waarbij vooral ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie en huidig Kamerlid Francken hevig onder vuur kwam te liggen. Aan ROB-tv zei Francken donderdagavond echter het volgende: “Ik ben de populairste politicus van het land en ik moet en zal vallen, ze hebben bloed geroken. Ze zullen blijven proberen om mij te doen vallen, maar ik heb sterke schouders.” De geruchten die stellen dat de N-VA wegens deze affaire in plaats van ontevredenheid over het Marrakesh-pact uit de regering zou zijn gestapt, noemde Francken nog “te gek voor woorden”.

Francken heeft zich intussen burgerlijke partij gesteld in het gerechtelijk onderzoek, net als de huidige ontslagnemende regering. Kucam moet volgende week dinsdag voor de raadkamer verschijnen. Gisteren bleek nog dat de Assyrische Christenen die tegen betaling via Kucam naar België zouden zijn gehaald, minder streng zijn gecontroleerd in België. Dat gaf de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) mee en werd bevestigd door huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Donderdag liet Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) dan weer voor de lens van SCEPTR optekenen dat Francken het 200-tal humanitaire visa voor christenen uit het Midden-Oosten zou hebben geregeld omwille van electoraal gewin. “Humanitaire visa zijn te vaak een voorwerp geweest voor politiek cliëntelisme en electoralisme. Dat een staatssecretaris daar nagenoeg alleen over beslist, is niet gezond. En dat Francken al langer op een weinig transparante manier hiermee omging, staat al langer vast. Dus dit verbaast mij niet”, aldus Dewinter na de voorstelling van de kieslijsten in Antwerpen. “Francken heeft van een systeem gebruik gemaakt om er electoraal beter van te worden. Zijn aanwezigheid op feesten bij deze gemeenschappen tonen dat aan. Het systeem van humanitaire visa met discretionaire bevoegdheid voor de staatssecretaris is dan ook de kat bij de melk zetten.”

Vlaams Belang stelt kieslijsten Antwerpen voor: Veel jonge gezichten