De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse zaken, Matteo Salvini (Lega), kan worden vervolgd voor ‘kidnapping’ of ontvoering. Dat oordeelde een Italiaanse rechtbank nadat Salvini vorig jaar een boot met migranten voor zes dagen lang vasthield in de haven. Er loopt nu een onderzoek tegen de populaire politicus.

De rechtse Italiaanse Binnenlandminister is het onderwerp geworden van een juridisch onderzoek na beschuldigingen van machtsmisbruik en mensen vast te houden tegen hun wil. Het voorwerp van de zaak is een eerder incident van afgelopen zomer waarbij Salvini verbood dat een boot met 150 migranten zou ontschepen in Sicilië, in het zuiden van het land.

Salvini: “Schrik? Zero.”

De migrantenboot kon echter finaal alsnog ontschepen in Italië, maar sindsdien is Salvini kordater geworden en verhindert hij elke migrantenboot om aan te meren in Italiaanse havens. “Ik riskeer tussen de 3 en 15 jaar celstraf omdat ik illegale migranten heb verhinderd om naar Italië te komen”, zo tweette de Lega-vicepremier in een reactie donderdag. “Ik ben sprakeloos”. Maar tevens zegt hij geen angst te kennen: “Ik zal blijven werken aan de grenzen van mijn land en de veiligheid van de Italianen.”

Het oordeel van de rechtbank komt er nadat een bijzonder tribunaal, dat instaat voor onderzoeken naar regeringsleden, een eerder advies had verworpen om de zaak te laten vallen. De Italiaanse justitie had al in augustus laten weten een onderzoek te openen naar de Lega-politicus. Salvini kreeg toen haast onmiddellijk steun van coalitiegenoot Luigi Di Maio, Italiaans vicepremier en voorzitter van de Vijfsterrenbeweging, die zei dat zijn collega geen wetten had overtreden. Ook bij ons steunde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken al spoedig de Italiaanse Binnenlandminister, met wie Van Grieken een fractie (ENF) deelt in het Europees Parlement.