Gisteren, tijdens de nieuwjaarsreceptie van Open Vld, zette voorzitter Gwendolyn Rutten zich af tegen sp.a en N-VA. Zo is onze economie volgens haar “te belangrijk om […] aan de socialisten te laten”. De Vlaams-nationalisten daarentegen moesten het stellen met een verwijzing naar het (vermeende) gesjoemel met humanitaire visa. “Als we de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand vip-tickets verkoopt aan de achterdeur”, klonkt het volgens VRT NWS bij Rutten. 

Net zoals de sp.a in 2014 koketteerde met toenmalig premier Elio Di Rupo (PS), zetten de liberalen ‘hun blauwe’ regeringsleider in. Premier Charles Michel (MR) kon zo horen hoe Rutten haar drie prioriteiten bekend maakte namelijk: samenleving, economie en klimaat. De Open Vld-voorzitter prees haar partij duidelijk aan als ‘het alternatief’. “Het klimaat is te belangrijk om aan mensen met het vingertje te laten. Onze samenleving is te belangrijk om ze aan extremisten te laten. En de economie is te belangrijk om ze aan de socialisten te laten”, klonk het volgens VRT NWS.

Rutten verdedigde vol vuur het bilan van de Vlaamse en federale regering.Onze lijn is altijd kaarsrecht. En dat heeft resultaat opgeleverd: lagere belastingen, 250.000 nieuwe jobs, hogere lonen, betere pensioenen, groene energie, …”, klonk het. Op die fundamenten wil ze naar eigen zeggen verder bouwen.

Opmerkelijk: net zoals N-VA-voorzitter Bart De Weverfort Vlaanderen’ wil verdedigen tegen de PS, zette Rutten zich gisteren af tegen links en nieuwe communautaire debatten. “Links staat klaar om de klok terug te draaien en af te breken wat we samen hebben opgebouwd. Aan de andere kant komt het communautaire spook weer boven. Zij kiezen voor stilstand, afbraak en zelfs voor onbestuurbaarheid”, klonk het.

“Eerlijk en betrouwbaar”

Rutten liet met betrekking tot asiel en migratie niet na om te verwijzen naar het ‘visaschandaal’ of ‘visagate‘. Immers, volgens bronnen van VRT-programma ‘Pano’, zou Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam grof geld hebben verdiend aan de uitreiking van humanitaire visa, iets wat ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) politieke kopzorgen oplevert. Maggie De Block, de voorganger en opvolgster van Francken, werd in dat kader door Rutten geprezen als de bewindspersoon die opnieuw voor een streng en rechtvaardig asielbeleid zorgt.

De Open Vld zou volgens Rutten “altijd eerlijk en betrouwbaar” orde op zaken hebben gesteld op migratie. “Regels zijn regels, voor iedereen. Als we de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand vip-tickets verkoopt aan de achterdeur”, citeert VRT NWS de Open Vld-voorzitter.