Sinds enkele maanden wonen zo’n tiental mensen in een zelfgebouwd tentenkamp net achter het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek. Volgens BRUZZ gaat het voornamelijk om Roemenen. De site lijkt wel op een stortbelt. Dit kan zo niet verder”, klinkt het bij de oppositie.

Sinds een paar maanden ligt de NMBS-site achter het Weststation in Molenbeek er erbarmelijk bij. Het terrein ligt vol met afval en uitwerpselen en ratten lopen er veelvuldig rond. Het domein is eigendom van Infrabel en de NMBS, maar het Brussels Gewest dringt bij monde van Brussels parlementslid en Molenbeeks oppositiegemeenteraadslid Ahmed El Khannouss (cdH) er op aan om de grond een andere doelstemming te geven. Het Gewest wil het graag kopen om er een park en appartementen te bouwen.

“Kijk eens naar de omstandigheden in dewelke deze mensen leven. Je waant je in de buitenwijken van een stad in een ontwikkelingsland”, zo vertelt Khannous voor de camera’s van BRUZZ. “Maar we zijn in Brussel, in de hoofdstad van Europa”. Het is niet het eerste tentenkamp op de site. In mei verbleven er nog zo’n 30 mensen, waaronder ook kinderen.

Geen uniek probleem: Roma-Zigeuners kraken en wildkamperen veelvuldig in Belgische steden

Eerder vorig jaar bouwden Roma-Zigeuners nog een tentenkamp op een privéterrein aan het station van Brussel-Noord. Het ging toen om een groep die al op verschillende plekken neerstreek in Brussel. En vorige week werd nog bericht over een 27-tal Zigeuners die al drie maanden een huis kraken in Evere. Er is geen stromend water, geen elektriciteit en ook de rioolaansluiting en het afval wordt er op een hoop gesmeten.

In Gent werd eind vorig jaar door De Lijn dan weer een deal gesloten met een groep Zigeuners van ongeveer 56 mensen die al 10 jaar Gent ronddwaalt. Deze groep mag op de Galveston-site van De Lijn blijven kamperen voor slechts 100 euro per maand. Hiermee wordt de huur van het terrein zelf, water, elektriciteit én het aanleggen van de nodige leidingen betaald.