André Flahaut, minister van Begroting van de Franse Gemeenschap, heeft voor opschudding gezorgd in politiek België. Op Twitter wenste Flahaut de Cubanen proficiat vanwege de 60 jaar communistische heerschappij die vandaag in Cuba gevierd worden. Flahaut stelde tevens dat we Cuba “moeten aanmoedigen”

In januari 1959 nam Fidel Castro na een communistische revolutie de macht in Cuba. Tot op de dag van vandaag, 60 jaar later, is Cuba nog steeds een communistisch land. Deze 60 jaar communistische heerschappij worden vandaag uitbundig gevierd in Cuba, maar schijnbaar ook door politici in ons land.

PS-minister André Flahaut steekt zijn liefde voor het communistische regime in Cuba niet onder stoelen of banken. “De Cubaanse revolutie is 60 jaar oud”, tweette Flahaut gisterenavond. “Tegen de populistische, reactionaire en racistische dreiging in die heerst in de VS en in Brazilië… Cuba blijft een uitzondering in de regio. Een uitzondering die we moeten aanmoedigen!”

Mensenrechten

De Cubaanse overheid wordt echter regelmatig bekritiseerd vanwege het schenden van de mensenrechten. Zo scoort Cuba bij de slechtste landen op het vlak van persvrijheid en worden critici van het communistische regime consequent opgesloten. Politici reageren dan ook verbolgen op het feit dat een Belgisch politicus deze dictatuur verheerlijkt.

(Lees verder onder de tweet.)

“Waals PS minister verheerlijkt regime dat voor 100.000den vluchtelingen zorgde, maar 1 partij tolereert – de communistische uiteraard – flagrant mensenrechten schendt en op de persvrijheidslijst 2018 op nr 172 tussen Noord-Korea, Eritrea en Syrië staat”, aldus Theo Francken (N-VA).

Ook in Franstalig België reageert men verbaasd. Kamerlid Gautier Calomne (MR) vraagt zich af “hoe u publiekelijk een dictatoriaal regime dat aan de kaak wordt gesteld door alle mensenrechteninstanties, kan aanmoedigen”. “Bedroevend en verschrikkelijk”, aldus Calomne.

De bekende blogger Marcel Sel reageerde intussen ook: “En de PS promoot de dictatuur, het uitmoorden van tegenstanders (in groep door Che), de opsluiting van vakbondsleden, de afschaffing van de vrijheden, de eenheidspartij en de pers die aan banden wordt gelegd. Ik ben het niet die niet meer links is, het is links dat helemaal gek is geworden.”

Arabisch is kwestie van respect

André Flahaut zorgde in het verleden al meermaals voor opschudding vanwege controversiële uitspraken. Zo stelde hij in februari vorig jaar nog dat het bevorderen van de Arabische taal op gemeenschapsscholen een “kwestie van respect” is en dat Arabisch zou moeten aangeboden worden op school. Volgens de minister moet de cultuur en de identiteit van de Marokkaanse gemeenschap in België worden bewaard.

ADVERTENTIE