Bij telecombedrijf Proximus dreigen er verschillende banen te verdwijnen, zo maakt CEO Dominique Leroy gisteren bekend. “Het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze”, geeft Leroy aan. Hoewel het vooralsnog onduidelijk is hoeveel werknemers (gedwongen) hun baan dreigen te verliezen, wil CD&V-Kamerlid Veli Yüksel de ‘klassieke’ brugpensioen-piste onderzoeken. 

Gisteren verklaarde Leroy tegenover de federale topministers dat zo’n 1.900 werknemers hun baan zouden (kunnen) verliezen. Wel zouden er in de komende drie jaar zo’n 1.250 nieuwe betrekkingen worden gecreëerd. “We begrijpen dat al deze veranderingen voor enige onzekerheid in onze teams zullen zorgen, maar het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze”, citeert De Standaard de Proximus-topvrouw.

Brugpensioen?

Vooralsnog bestaat er nog maar weinig duidelijkheid over het precieze banenverlies. Zo kunnen de vakbonden het aantal ontslagen mogelijks nog terugdringen. Ook over de regeling voor de ontslagen werknemers bestaat nog veel onduidelijkheid. Volgens CD&V-Kamerlid Yüksel moet brugpensioen – officieel Stelsel van Werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – bespreekbaar zijn. “We moeten brugpensioen ernstig bekijken, ook in het belang van het bedrijf”, verklaarde hij in ‘De Ochtend’ op radio 1.

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert is geen voorstander van een dergelijke regeling. “Geen faire behandeling”, klinkt het bij de liberaal. “De oudste werknemers gaan er net als eerste uit zo. Bovendien verkleint het stelsel de aanwervingskansen van oudere werknemers. Daarom bouwen we het stelsel verder af”, aldus Lachaert.

“Proximus mag zijn huiswerk opnieuw doen”

De werkwijze van Proximus, waarvan de Belgische Staat nog steeds meerderheidsaandeelhouder is, kreeg vandaag in de Kamer eveneens felle kritiek. “De digitalisering is niet nieuw, dat kennen we al jaren. Je moet je personeel daar op voorbereiden. Dat is de taak van een bedrijf, zeker van Proximus, waar de overheid meerderheidsaandeelhouder is”, stelde Veerle Wouters (V&W-fractie). “Proximus mag zijn huiswerk opnieuw doen”, klinkt het.

De socialisten hadden dan weer hun vragen bij de communicatie van het bedrijf. Zo twijfelt Sp.a-Kamerlid David Geerts of de regering pas eergisteren op de hoogte werd gesteld van het transformatieplan. “Ik neem aan dat Stefaan De Clerck en Karel De Gucht een telefoon hebben?”, verweest hij naar partijpolitieke aanwezigheid in het bedrijf. “Als u zegt dat u van niks wist, dan geloof ik u niet. Als u zegt dat u van niks wìl weten, dan geloof ik u wel”, citeert VRT NWS Geerts.