Presidentiële Trump maakt indruk met eerste ‘oval office speech’

0
1909

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) gaf afgelopen nacht zijn eerste ‘oval office address’. Dergelijke toespraken worden doorgaans door Amerikaanse presidenten gebruikt als men belangrijke beleidsveranderingen meldt of bij crises rechtstreeks het volk wil aanspreken. In dit geval wilde Trump echter het Amerikaans volk informeren over de stand van zaken rond de humanitaire crisis aan de grens.

De president schetste in zijn 8 minuten durende speech een beeld van de crisis rond illegale immigratie, maar riep de noodtoestand (nog?) niet uit. Hij stak wel de hand uit naar tegenstanders met een zeer gematigde boodschap. Zo wees hij er op dat Amerika miljoenen legale immigranten ontvangt die “onze maatschappij verrijken en bijdragen aan onze natie.” Daarna onderstreepte hij evenwel wat er fout loopt bij illegale immigratie. “Dit is een keuze tussen juist en fout, tussen rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid“, aldus de ‘leider van de vrije wereld’. Trump zei vastbesloten te zijn om de ‘cyclus van menselijk lijden’ te willen doorbreken en haalde een ganse reeks van feiten aan om aan te tonen hoe erg het met de situatie aan de grens gesteld is.

Kost illegale immigratie

Trump wees op reeds de meer dan 20.000 kinderen die de illegale oversteek hebben moeten maken vorige maand alleen, “gebruikt als menselijke pionnen door coyotes en harteloze bendes“. Hij sprak tevens over het seksueel misbruik van vrouwen die Amerika binnen willen komen langs illegale weg.

Ook de problemen met drugsmokkel en andere misdaad die over de grens komt, werden aangesneden. Een stalen barrière in plaats van een betonnen muur, als compromis naar de Democraten toe, voor slechts 5 miljard dollar is voor hem dan ook maar een kleine kost naast pakweg die van illegale drugshandel. De 5 miljard zal bovendien dankzij betere handelsrelaties met Mexico snel terugverdiend zal worden, zo klinkt het: “Een kwestie van gezond verstand.” Volgens de president horen Afro-Amerikanen en Spaanstalige Amerikanen tot de grootste slachtoffers van de crisis. Op de beschuldiging dat een muur immoreel zou zijn verklaarde hij dat “welstellende politici zelf muren, hekken en poorten rond hun huizen hebben, niet omdat ze mensen erbuiten haten maar omdat ze houden van de mensen binnenin.”

Trump wees er tevens op dat de shutdown de schuld is van de Democraten die zelfs teruggekomen zouden zijn op wat ze in het verleden zeiden over grensbewaking.
Hun politieke spelletjes vinden plaats terwijl recent weer enkele tragische misdaden zijn gebeurd aan de grens, zoals de moord op Ronil Singh.

De enige oplossing is volgens de Amerikaanse president gewoon een budget stemmen mét de nodige middelen voor een barrière aan de grens.

Democraten wijzen Trumps vragen af

Voor de Democraten die niet over de brug wilde komen had hij de volgende boodschap: “Aan zij die geen compromis willen rond veiligheid aan de grens vraag ik, wat als het jouw kind, jouw man of vrouw was wiens leven zo wreed en totaal vernield was geweest?

Die roep op samenwerking viel echter in dovemansoren. De Democraten reageerden met een eigen persvoorstelling waarin ze – volgens critici – herkauwde standpunten opnieuw aframmelden. Die inhoud stond al klaar voordat de president zijn toespraak had gegeven. De Democratische toppers spraken volgens conservatieve en Republikeinse opiniemakers bovendien op een heel erg houterige manier. Hun persvoorstelling werd achteraf onder vuur genomen op het internet omwille van een gebrek aan uitstraling vanwege Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer.

ADVERTENTIE