In Molenbeek is een nieuw schandaal ontstaan. In aanloop naar de vorige verkiezingen op 14 oktober werd een straatveger ontslagen omdat hij verkiezingspamfletten uitdeelde tijdens zijn diensturen. Hij voerde campagne voor de gezamenlijke PS-sp.a-lijst, maar kreeg zijn ontslag wegens het overtreden van het arbeidsreglement. Het nieuwe PS-bestuur van burgemeester Cathérine Moureaux (PS) ging echter prompt over tot het heraannemen van de propagandist. Dat brengen La Capitale en BRUZZ.

Eind augustus was er heel wat ophef in Molenbeek. In werkplunje deelde een straatveger tijdens de diensturen pamfletten uit van de tweetalige socialistische lijst van de PS en sp.a. Hij poseerde bovendien samen op pamfletten met Jef Van Damme (sp.a), het Brussels parlementslid die bekend werd na de ‘zwijg, bruine rakker!’-affaire in 2017. Toenmalig burgemeester Françoise Schepmans (MR) stelde echter kordaat een onderzoek in en het schepencollege ging over tot ontslag in september.

Maar burgemeester Cathérine Moureaux (PS) heeft lak aan dat onderzoek onder het vorige bestuur en heeft de rode straatveger gewoon terug aangenomen. La Capitale laat weten dat de man in kwestie nu werkt als verhuizer voor de gemeente. Oppositielid en voormalig schepen Ahmed El Khannouss (cdH) noemt de beslissing waanzinnig. “Het is hallucinant. Nu de politicus voor wie hij flyerde een schepenpost heeft, kan de man gewoon opnieuw voor hem werken. Dat lijkt heel sterk op politiek cliëntelisme.”

Molenbeek: Cliëntelisme in DNA van PS-dynastie Moureaux?

Na een gefaalde donkerrode formatie met PS en de extreemlinkse PTB die mislukte omdat de PS “het loon van de burgemeester niet wilde verlagen”, vormde Moureaux een coalitie met de MR, sp.a en Open Vld. Ze trad zo in de voetsporen van haar vader en oud-burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Philippe Moureaux (PS) die eind vorig jaar overleed.

Dochter Moureaux deed vorige week ook de wenkbrauwen fronsen nadat ze reageerde op de heftige rellen tijdens oudejaarsnacht, toen honderden allochtone jongemannen de straat optrokken om te vandaliseren en te plunderen“Ik stel vast dat dit in Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland [ook] een manier om te feesten is”, zo liet de PS-politica optekenen via Terzake.

Sinds vorige maand is Jef Van Damme schepen in Molenbeek. Opvallend: Zijn mandaat in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement zal hij nog volledig uitdoen, ondanks dat hij een rabiate voorstander is van het cumulverbod. Wie voor het einde van een mandaat vrijwillig stopt heeft geen recht op een parlementaire uittredingsvergoeding.

Jef – “Zwijg, bruine rakker” – Van Damme stopt ermee, in mei