In Blankenberge heeft de politie 36 illegalen aangetroffen in een leegstaande woning. Er werden ook tal van gestolen fietsen en andere gestolen spullen teruggevonden in het huis. De illegalen werden aangehouden en zullen ter beschikking worden gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen.

Terugblik 2018: het jaar van de illegale transitmigranten

Gestolen spullen

In Blankenberge werden bij een grote politieactie gisteren 36 illegalen aangetroffen in een leegstaande woning. “Het pand was al enige tijd onbewoonbaar verklaard en er kwamen recent meldingen binnen van aanwezigheid van mensen”, aldus een woordvoerder van het Brugs parket aan Het Laatste Nieuws. De illegalen werden gearresteerd en verhoord.

Naast illegalen trof de politie ook een groot aantal fietsen en andere gestolen fietsen aan. “Ook werden de laatste weken in Blankenberge een aantal winkel- en fietsdiefstallen gepleegd waarbij de lokale politie kon achterhalen dat de verdachten zich mogelijk in dat pand ophielden”, stelt het parket. De gestolen fietsen werden dus inderdaad teruggevonden in het pand.

Wat er met de illegalen zal gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. “De aangetroffen personen werden bestuurlijk aangehouden. Zij zullen worden bevraagd en worden vervolgens ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken”, klinkt het. In het verleden bleek echter al dat minder dan 20% van de uitwijzingsbevelen van illegalen of uitgeprocedeerde asielzoekers (ook illegalen) effectief wordt opgevolgd.

Overlast

De illegale transitmigranten zorgen voor veel overlast in ons land. Vooral vrachtwagenchauffeurs worden regelmatig slachtoffer van het probleem van de transitmigranten. Incidenten stapelden zich vorig jaar in sneltempo op. Tal van keren werden vrachtwagenchauffeurs aangevallen door gefrustreerde illegalen, ongeveer 20 tot 25 keer iedere maand, en soms met ernstige gevolgen.

Daarnaast worden ook agenten en ander veiligheidspersoneel niet zelden geviseerd door de illegalen. Zo werd bijvoorbeeld een politiepatrouille aangevallen door 40 illegalen gewapend met ijzeren baren, werd havenpersoneel meermaals bekogeld met stenen en werd in het Brusselse Maximiliaanpark zelfs een agent neergestoken met een mes door een transitmigrant.

Dat brengt ons bij het Maximiliaanpark en het Brusselse noordstation. Ook daar is de overlast van de illegalen sterk aanwezig. Het intussen beruchte Maximiliaanpark werd omgetoverd tot een quasi no-go zone waar criminele bendes massaal munt uit probeerden te slaan. De Brusselse regering riep ambtenaren op om de buurt van het Maximiliaanpark te vermijden gezien de onveilige situatie.

Nadat de illegalen vanwege het koudere weer massaal naar het Brusselse noordstation trokken, verplaatste het probleem zich. Het aantal diefstallen steeg er met maar liefst 82% en er vond sindsdien “elke dag een steekincident” plaats, zo stelde de politie. De illegalen laten er bovendien zomaar hun uitwerpselen achter met een doordringende stank tot gevolg.