Na de grootschalige rellen in Molenbeek laakte minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) de planning van de Brusselse politiestructuren. “Men [zou] toch beter voorbereid moeten zijn op dergelijke evenementen, zeker wanneer men weet dat er vroeger al problemen zijn geweest”, klonkt het gisteren. In Het Laatste Nieuws kaatst de politie de bal terug: “de politiek trekt te weinig lessen uit het verleden”.

In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn tijdens oudejaarsnacht alweer hevige rellen uitgebroken. Verschillende groepen van allochtone jongemannen sloegen aan het plunderen en vernielden straatmeubilair. Een brandweerwagen werd daarbij zelf bekogeld. “In de planning zou men toch beter voorbereid moeten zijn op dergelijke evenementen, zeker wanneer men weet dat er vroeger al problemen zijn geweest”, aldus minister De Crem gisteren.

‘Misplaatste kritiek’ reageert Mario Thys van politievakbond NSPV. “Niet de politie, maar die ettertjes zijn het probleem. De politie kan hen niet opvoeden. En als de politiek wil dat wij het oplossen, dat ze ons daar dan ook de middelen voor geven”, laat de vakbondsman optekenen in Het Laatste Nieuws. Dat laatste element, het gebrek aan manschappen, bevestigt ook een Molenbeekse politiebron tegenover de krant. “Onze zone komt 125 agenten tekort. Elke keer als er extra mankracht nodig is, moeten we schrapen. Gele hesjes, Mars tegen Marrakesh… Op den duur zijn er geen vrijwilligers meer om extra diensten in te vullen. Met 100 man meer is het een ander verhaal”, klinkt het.

De Crem evenwel engageerde zich gisteren voor extra mankracht. “Vorig jaar hebben we 2.500 mensen gerekruteerd. Ook dit jaar willen we zoveel agenten aanwerven. De middelen zijn er in elk geval. Als dat een deel van de oplossing is, zal ik mij daartoe engageren”, aldus de minister. Thys evenwel plaatst vraagtekens bij dat cijfer. Zo zou de minister ook interne promoties meetellen en kwamen er “in werkelijkheid […] tot eind september maar 700 rekruten bij”.

“Waarom geldt er nooit een samenscholingsverbod aan Zwarte Vijvers?”

Daarnaast stipt de politiebron aan dat het over meer dan mankracht alleen gaat. “Waarom geldt er nooit een samenscholingsverbod aan Zwarte Vijvers? En sluit de openbare vuilnisbakken eens af en haal het huisvuil van straat. Dan steken ze dat al niet in brand”, werpt de HLN-bron op.